«Οι οργανώσεις πολιτών πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα σύνορα στη Ράφα (μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας) έχουν ανοίξει και πρέπει να δράσουν με περισσότερη σύνεση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ads

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η πρόταση του Νταβούτογλου έχει ως στόχο να αποφευχθεί μία κρίση που ενδέχεται να προκύψει από την αποστολή ενός νέου στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι θα ήταν «απαράδεκτο» η τουρκική κυβέρνηση να απαιτήσει από ανεξάρτητες οργανώσεις να εγκαταλείψουν το σχέδιό τους να στείλουν στα τέλη Ιουνίου περίπου 15 σκάφη από διαφορετικά λιμάνια της Μεσογείου προς τη Γάζα.

Στις 31 Μαΐου 2010, η ισραηλινή επίθεση στο πλοίο Mavi Marmara, το οποίο είχε ναυλώσει μία τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προκάλεσε το θάνατο 9 Τούρκων.

Ads

Ο Νταβούτογλου επεσήμανε εξάλλου ότι η δημιουργία μίας μεταβατικής παλαιστινιακής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Φάταχ και Χαμάς, θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθούν οι εντάσεις.