Το ιρακινό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, μετά από εννέα μήνες πολιτικού αδιεξόδου. Επιπλέον, ψήφισε το διορισμό 29 υπουργών και τριών αντιπροέδρων. Πάντως ο αλ Μάλικι δεν έχει αποφασίσει οριστικά ακόμα σε ποιους θα αναθέσει κάποια ευαίσθητα υπουργεία, ανάμεσά τους αυτό της Άμυνας και των Εσωτερικών.

Ads

Ωστόσο, ο απερχόμενος υπουργός Πετρελαίου Χουσεΐν αλ-Σαχριστάνι ανέλαβε αναπληρωτής πρωθυπουργός για θέματα ενέργειας, ενώ ο Σουνίτης Ράφι αλ-Ισάουι θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών. Στο υπουργείο Εξωτερικών θα παραμείνει ο Χοσιγιάρ Ζεμπαρί.

Η έγκριση της κυβέρνησης από τη Βουλή δίνει ένα τέλος στο εννέα μηνών αδιέξοδο που επικρατούσε στο Ιράκ μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο το «Ιρακίγια», που εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, αποφάσισε να ενταχθεί στη συμμαχία των Κούρδων με το σιιτικό μπλοκ του Αλ-Μαλίκι, γεγονός που εξασφάλισε στον νυν πρωθυπουργό μία δεύτερη θητεία.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Αλ Μάλικι αναγνώρισε τις δυσκολίες στο σχηματισμό της κυβέρνησης. «Δεν λέω ότι αυτή η κυβέρνηση ικανοποιεί τις προσδοκίες του λαού, ούτε των πολιτικών κομμάτων, ούτε τις δικές μου φιλοδοξίες, ούτε και κανενός άλλου, γιατί σχηματίζεται υπό εξαιρετικές συνθήκες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ads

Η συμφωνία μεταξύ σιιτών, σουνιτών και Κούρδων του περασμένου Νοεμβρίου προέβλεπε ότι ο Αλ Μάλικι θα αναλάμβανε δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός, ο Κούρδος Τζαλάλ Ταλαμπανί ως πρόεδρος, ενώ το αξίωμα του προέδρου του κοινοβουλίου θα αναλάμβανε ο σουνίτης Οσάμα αλ Νουτζάιφι. Ο Αλάουι, κοσμικός σιίτης, έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση ως επικεφαλής ενός νέου συμβουλίου εθνικής στρατηγικής.

Το Kοινοβούλιο του Ιράκ ενέκρινε το πρόγραμμα 43 σημείων που κατέβασε η κυβέρνηση. Στόχος του προγράμματος η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, η ανάπτυξη της πετρελαϊκής παραγωγής και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το κοινοβούλιο ψήφισε για το διορισμό 29 υπουργών και τριών αντιπροέδρων, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν από υπουργούς ήδη ενεργούς.