Έκθεση της βρετανικής μητροπολιτικής αστυνομίας που κυκλοφορεί 30 χρόνια μετά τη δολοφονία του Blair Peach αποκαλύπτει ότι πιθανότατα δολοφονήθηκε από ομάδα αστυνομικών. Σύμφωνα με τη μυστική έκθεση, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ο Peach δολοφονήθηκε από την αστυνομία διαδηλώνοντας σε αντιφασιστική διαδήλωση το 1979. Συγκεκριμένα ο Peach πέθανε από σοβαρό τραύμα στο κεφάλι που επήλθε από χτύπημα στο Southall, δυτικά του Λονδίνου.

Ads

Έγγραφα που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της μητροπολιτικής αστυνομίας ρίχνουν νέο φως στην υπόθεση δολοφονίας του 33χρονου εκπαιδευτικού από τη Νέα Ζηλανδία που αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα γεγονότα της ιστορίας της αστυνόμευσης.

Ο Sir Paul Stephenson, επίτροπος της μητροπολιτικής αστυνομίας, δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις της έκθεσης είναι σαφώς δυσάρεστες αλλά δέχτηκε τη διαπίστωση ότι είναι πιθανό μέλος της αστυνομίας να ευθύνεται για το θάνατο του άτυχου εκπαιδευτικού, εκφράζοντας της λύπη τους.

Από την πλευρά της, η οικογένεια του θύματος προσπαθεί να δει την επίμαχη έκθεση για περισσότερα από 30 χρόνια ενώ δηλώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτή εύλογα κάποιος θα μπορούσε να βγάλει το συμπέρασμα ότι αυτός που κατάφερε στον Blair το θανάσιμο πλήγμα ανήκε στο σώμα της αστυνομίας. Από την έκθεση αποκαλύπτεται δε ότι αυτοκίνητο της αστυνομίας στο οποίο επέβαιναν συνολικά έξι αξιωματικοί της αστυνομίας βρισκόταν στη σκηνή όταν πραγματοποιήθηκε το επίμαχο χτύπημα.

Ads

Η 130 σελίδων έκθεση, εκπονήθηκε από τον διοικητή, John Cass, αποκαλύπτει:

Ο Peach είναι σχεδόν βέβαιο ότι σκοτώθηκε από αξιωματικό της ομάδας SPG εν μέσω επεισοδίων κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Μια σειρά από μάρτυρες κατέθεσαν ότι είδαν έναν αστυνομικό να τον χτυπάει ενώ η έκθεση αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το χτύπημα στο κεφάλι του θύματος επήλθε με κάποιον άλλο τρόπο».

Παρά το συμπέρασμα ότι ο Blair σκοτώθηκε από αστυνομικό, ο Cass είπε ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ώστε να κατηγορηθεί κάποιος αξιωματικός για το αδίκημα. Ένα συμπέρασμα που υιοθέτησε και ο διευθυντής της δίωξης, στον οποίο παραδόθηκε η έρεύνα. Μεταγενέστερη έρευνα μάλιστα «επέστρεψε» στην προγενέστερη ετυμηγορία περί ατυχήματος.

Οι υποψίες επικεντρώθηκαν στο μεταφορέα SPG U.11, το πρώτο όχημα που έφτασε στη λεωφόρο Beechcroft, την οδό όπου ο Peach έχασε τη ζωή του. Ο Cass τόνισε ότι υπάρχουν «ενδείξεις» πως ένας αξιωματικός που βγήκε από το συγκεκριμένο όχημα, αλλά του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται στην έκθεση, ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία του Blair.

Η ποινική έρευνα για το θάνατο του θύματος παρεμποδίστηκε από αξιωματικούς της SPG, οι οποίοι σύμφωνα με τον Cass έδωσαν ψεύτικα στοιχεία για να καλύψουν τις ενέργειες συναδέλφων τους. Συνέστησε μάλιστα ότι οι τρεις αξιωματικοί θα πρέπει να κατηγορηθούν για συνωμοσία και παρακώλυση της δικαιοσύνης καθώς «συνειδητά προσπάθησαν να συγκαλύψουν» τους συναδέλφους τους. Ωστόσο, ποτέ δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος των αξιωματικών.

Από την αρχή, φαινόταν απίθανο να βρεθεί ένοχος αξιωματικός, παρά την έρευνα του Cass. Στην έκθεση ο Peach αναφέρεται ως μέλος ενός «επαναστατημένου πλήθους» ενώ ο Cass προσθέτει «χωρίς να δικαιολογώ τη δολοφονία το θάνατο παραθέτω την έκδοση Archbold 38α, παράγραφος 2528: «Σε περίπτωση ταραχών ή επαναστατικών διαδηλώσεων οι αξιωματικοί που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη δικαιολογούνται σύμφωνα με το κοινό δίκαιο στην περίπτωση που επιφέρουν το θάνατο, εφόσον η εξέγερση δεν μπορεί να κατασταλεί με άλλο τρόπο».

Μαζί με την έκθεση του Cass, η Met έχει δημοσιοποιήσει περισσότερες από 3.000 σελίδες εγγράφων της εγκληματολογικής υπηρεσίας, καταθέσεων μαρτύρων, ένορκης διοικητικής εξέτασης αξιωματικών και νομικών αναλύσεων. Τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνουν όλα τα λεπτομερή στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την αστυνομία τους μήνες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Peach. Η φύση των τραυμάτων του θύματος οδήγησαν έναν τουλάχιστον παθολόγο στο συμπέρασμα ότι χτυπήθηκε από κάποιο όργανο, όπως ο ραδιοασύρματος της αστυνομίας.

Αναφορικά με τους μάρτυρες, 14 άτομα κατέθεσαν στους ανακριτές ότι «ένας αστυνομικός χτύπησε το θύμα στο κεφάλι». Σύμφωνα με τον Cass υπήρξαν διαφορές στα στοιχεία που κατέθεσαν ενώ οι περισσότεροι δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να προσδιορίσουν τον αξιωματικό.

Η Met δεν προχώρησε στη δημοσίευση των στοιχείων της υπόθεσης Peach για σχεδόν 30 χρόνια. Η απόφαση τη δημοσιοποίησης ήρθε μετά από δημοσίευμα της Guardian καθώς και τη σύνδεση της δολοφονίας του Peach, τον Απρίλιο του 1979 και το θάνατο του Ian Tomlinson, ενός 47χρονου πωλητή εφημερίδων που πέθανε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των G20 στο Λονδίνο, την περασμένη χρονιά.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα ονόματα των αξιωματικών και των μαρτύρων έχουν απαλειφθεί από την έκθεση, αλλά η ταυτότητά τους μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από τα δημοσιευμένα έγγραφα καθώς και διάφορες ανεπίσημες αναφορές και στοιχεία που προέκυψαν από καταθέσεις των αξιωματικών.

Δείτε επίσης: Ο θάνατος του ακτιβιστή Blair Peach ερευνάται 30 χρόνια μετά