Το έναυσμα δόθηκε από την πρόθεση που δείχνει η Μητροπολιτική Αστυνομική Αρχή να δημοσιεύσει εσωτερική έρευνα που εξετάζει εάν η αστυνομία είναι αυτή που σκότωσε τον Blair Peach.

Ads

Άλλωστε, αποτελεί γενική πεποίθηση ότι υπεύθυνη για το θάνατο ήταν η αστυνομία και οι υποστηρικτές του Peach πιέζουν εδώ και πολύ καιρό για την δημοσιοποίηση της αναφοράς, η οποία είναι μέρος της έρευνας για τον θάνατό του Peach, η οποία διενεργήθηκε το 1979 από τον John Cass, τον τότε αστυνομικό διοικητή.

Η Scotland Yard δήλωσε ότι είχε δοθεί ένα αντίγραφο της μυστικής αναφοράς για τον θάνατο του Peach στην Crown Prosecution Service (CPS). Οι δικηγόροι της CPS εξετάζουν την αναφορά για να συμβουλέψουν την Μητροπολιτική Αστυνομική Αρχή αν υπάρχουν δρόμοι για περαιτέρω έρευνα.

Το κρανίο του Peach συνθλίφτηκε σε αντιρατσιστική διαδήλωση από χρήση παράνομου όπλου σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση. Στην έρευνα του ο John Cass κατονόμασε τα ντουλάπια των αρχηγείων μίας ειδικής ομάδας που τώρα είναι γνωστή ως ομάδα υποστήριξης εδάφους (TSG). Αποκαλύπτει την ύπαρξη σωρού παράνομων όπλων όπως ροπάλων, μαχαιριών, λοστών και άλλων. Άλλωστε, ένας αστυνόμος πιάστηκε στην προσπάθεια του να κρύψει ένα όπλο παρότι δεν ήταν αυτό με το οποίο σκοτώθηκε ο Peach ενώ ένας άλλος αστυνομικός βρέθηκε με συλλογή ναζιστικών εμβλημάτων.

Ads

Η Μητροπολιτική Αστυνομία δεν έδωσε την σημασία που έπρεπε στην έκθεση αυτή και ζήτησε από το CPS να ελέγξει ότι δεν υπάρχουν ασάφειες στην έρευνα, πριν την δημοσιεύσει. Δεν είναι πιθανό να μπορέσει το CPS να συστήσει δίκη σε αυτό το στάδιο, χωρίς όμως να αποκλείεται η απόδοση κατηγοριών στο μέλλον.

Οι υποστηρικτές του Peach εξεπλάγησαν από την αναπάντεχη εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά μέσα σε 30 χρόνια οι κατήγοροι θα εξετάσουν τα γεγονότα που περιβάλλουν το θάνατο του Peach κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στις 23 Απριλίου 1979.

Ο τελευταίος κατήγορος που είδε την έρευνα ήταν ο Sir Thomas Hetherington, ο οποίος ήταν ο διευθυντής των δημόσιων ποινικών διώξεων. Μετά την εξέταση της αναφοράς του Cass κάποιους μήνες μετά τον θάνατο, ο Hetherington αποφάσισε ότι τα στοιχεία ήταν ελλιπή για να εγείρουν κατηγορίες κατά οιασδήποτε αρχής.

Τελικά, ο Paul Stephenson, αξιωματούχος της Αστυνομικής Αρχής, έχει συμφωνήσει σε γενικές γραμμές με τη δημοσίευση της έκθεσης Cass τον Ιούνιο.

Η ανακοίνωσή του ακολούθησε μια συνέντευξη της Celia Stubbs, χήρας του Peach, η οποία στα 68 της σήμερα μίλησε για τις ομοιότητες μεταξύ του θανάτου του άντρα της και του Ian Tomlinson, ενός 47χρονου που κατέρρευσε και πέθανε μετά από χτύπημα από έναν αξιωματούχο της TSG στις διαδηλώσεις για την συνάντηση του G20.

Εκπρόσωπος του CPS είπε ότι μετά από αίτημα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ένας δικηγόρος από την ειδική υπηρεσία εγκλημάτων θα εξετάσει το υλικό και θα παράσχει έγγραφη γνώμη για το αν πρέπει ή όχι να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.

Πηγή: Guardian