Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απαγόρευσε την προφυλάκιση για ζητήματα φοροδιαφυγής, μετά το θάνατο ενός δικηγόρου που κατηγορείτο για φοροδιαφυγή, στις φυλακές, την προηγούμενη εβδομάδα. Το γεγονός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, καθώς πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν την κατηγορία της φοροδιαφυγής εναντίον πολιτικών τους αντιπάλων.

Ads

Ο 37χρονος Σεργκέϊ Μανίσκι, νομικός σύμβουλος της εταιρείας Hermitage Capital, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Ρωσίας, πέθανε στις 16 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο φυλακής της Μόσχας όπου ήταν προφυλακισμένος περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης του για φοροδιαφυγή. Η οικογένεια του ανακοίνωσε ότι αρνείτο οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη.

Σύμφωνα με το νόμο, αυτοί που κατηγορούνται πρώτη φορά για φοροδιαφυγή και αποπληρώνουν τους εκκρεμείς φόρους τους θα εξαιρούνται της ποινικής δίωξης.

Ο Μεντβέντεφ είχε περιγράψει την καταπολέμηση, του «νομικού μηδενισμού της Ρωσίας» όπως ο ίδιος την είχε χαρακτηρίσει, βασική προτεραιότητα του για την εκτεταμένη μεταρρύθμιση του ρωσικού ποινικού και δικονομικού συστήματος.

Ads