Τεταμένο εξακολουθεί να είναι το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία με τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Έντι Ράμα να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Παρέμβαση υπήρξε και από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Ads

Ο Μπερίσα δήλωσε στη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας και ανώτατους αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι «το πραξικόπημα συνεχίζεται, αλλά σε κάθε στάδιο της εξέλιξης του θα λάβει την απαραίτητη απάντηση όπως στις 21 Ιανουαρίου».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τα μέλη της εθνικής φρουράς και των σωμάτων ασφαλείας και τους συνεχάρη για την αποφασιστικότητα και το κύρος, με το οποίο υπερασπίστηκαν τους κρατικούς θεσμούς.

Από την πλευρά του ο Ράμα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα πολιτικά του σχέδια.

Ads

«Είναι απαράδεκτο και παράνομο ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να εμπλέξει τις Ένοπλες Δυνάμεις με τις θέσεις οποιασδήποτε κυβέρνησης» δήλωσε από την πλευρά του και ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Παντελί Μάικο, προσθέτοντας ότι «η ενοχοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων από τον πρωθυπουργό είναι πράξη χωρίς προηγούμενο». Κάλεσε επιπλέον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους κρατικούς παράγοντες να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή τη «φάρσα». «Αν υπήρχε μια κατάσταση πραξικοπήματος όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός τότε θα έπρεπε να ζητούσε επειγόντως από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας» υποστήριξε.

Τις τελευταίες μέρες, ο πρωθυπουργός Μπερίσα και στελέχη του κόμματος του έχουν εκτοξεύσει κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση, όπως κατά της Γενικής Εισαγγελέως, Ίνα Ράμα, την οποία κατηγόρησαν ως «συνοργανώτρια του πραξικοπήματος» εξαιτίας των ενταλμάτων σύλληψης για έξι μέλη των σωμάτων ασφαλείας, μετά το θάνατο τριών διαδηλωτών, στις 21 Ιανουαρίου.

Κατηγορίες εξαπέλυσαν και κατά του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, Μπάχρι Σακίρι, ο οποίος σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο κ. Μπερίσα δεν ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές για τα εγκληματικά στοιχεία και το σχέδιο πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση.