Σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις στο κέντρο της Ακτής Ελεφαντοστού μεταξύ των οπαδών του πρώην προέδρου Λορέν Γκμπάγκμπο και του αντίπαλού, Αλασάν Ουατάρα. Τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς. Ανακοίνωση από το γραφείο του Λοράν Γκμπάγκμπο αναφέρει ότι οι νεκροί από τις συγκρούσεις ανέρχονται στους 20, ενώ η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι τουλάχιστον εννέα «μη οπλισμένοι διαδηλωτές» σκοτώθηκαν στη διάρκεια των σημερινών αιματηρών βίαιων επεισοδίων.

Ads

Στην πόλη Τιεμπίσου 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Γιαμουσούκρο οι αντίπαλες ομάδες αντάλλαξαν πυροβολισμούς με αυτόματα όπλα, ενώ μέλη των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Ουατάρα για πρόεδρο της χώρας προσπάθησαν να χτυπήσουν ένα αστυνομικό τμήμα που ελέγχεται από δυνάμεις που πρόσκεινται στον αντίπαλο πρόεδρο Γκμπάγμπο. «Ρίχνουν ρουκέτες εναντίον μας και εμείς απαντάμε», δήλωσε πηγή από το ένα στρατόπεδο, που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

Σοβαρά επεισόδια γίνονται και στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας Αμπιτζάν αλλά και στην πρωτεύουσα όπου οι οπαδοί του Ουατάρα επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο της κρατικής τηλεόρασης.

Ο Γκιγιόμ Σόρο, πρωθυπουργός του Αλασάν Ουατάρα, ζήτησε από τον κόσμο να συνεχίσει τις να μάχεται κατά του καθεστώτος του Λοράν Γκμπάγκμπο ώστε να πάρει τον έλεγχο της κρατικής τηλεόρασης, όπου εκεί γίνονται σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων.

Ads

Ο Σόρο «κάλεσε τον λαό να κινητοποιηθεί, να μην αφήσει ελεύθερες για τους δικτάτορες τις καρέκλες αλλά και να ταχθεί υπέρ της πλουραλιστικής ελεύθερης πληροφόρησης μέσω των κρατικών ΜΜΕ».

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ακτή του Ελεφαντοστού που εδρεύει στην εμπορική πρωτεύουσα της χώρας Αμπιτζάν, κτυπήθηκε από αυτοπροωθούμενες βομβίδες. «Οι αυτοπροωθούμενες βομβίδες έπεσαν στην περίμετρο της πρεσβείας και προκάλεσαν ευτυχώς μόνο ελαφρές ζημιές και κανένα τραυματισμό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ.

Οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη, Αφρικανικά κράτη και η Γαλλία αναγνώρισαν ως νικητή των προεδρικών εκλογών και νέο πρόεδρο της χώρας τον Αλεσάν Ουατάρα αλλά ο πρώην πρόεδρος Λοράν Γκμπάγκμπό που διατείνεται ότι αυτός είναι ο νικητής αρνείται να παραδώσει την εξουσία και έτσι κι αλλιώς έχει με το μέρος του την αστυνομία, το στρατό και τον έλεγχο όλων των δομών της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Ένοπλες συγκρούσεις και δύο πρόεδροι στην Ακτή Ελεφαντοστού