Εντείνεται η αντιπαράθεση στην Ακτή Ελεφαντοστού μεταξύ των δυνάμεων που στηρίζουν τον σημερινό πρόεδρο Λοράν Γκμπάμπο και του αναγνωρισμένου από το εξωτερικό Αλασάν Ουατάρα ως νικητή των πρόσφατων εκλογών, καθώς το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών, νοτίως και βόρεια του Αμπιτζάν.

Ads

Οι ένοπλες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στα περίχωρα του λαϊκού προαστίου Αμπόμπο και στο προάστιο Ανγιάμα, στα βόρεια της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση στρατιωτικής πηγής, μία περίπολος της χωροφυλακής και άγνωστοι αντάλλαξαν πυρά, στις 06:00 ώρα Ελλάδος στο προάστιο Πορ-Μπουέ στα νότια, όπου σταθμεύει η γαλλική εκστρατευτική δύναμη.

Σημειώνεται ότι η Ακτή Ελεφαντοστού έχει βυθισθεί στην κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, όταν το εκλογοδικείο της χώρας αποφάσισε πως νικητής είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Λοράν Γκμπάμπο επί του αναγνωρισμένου ως «εκλεγμένου προέδρου» από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αντιπάλου του, Αλασάν Ουατάρα. Ειδικότερα, ο Γκμπάγκμπο ανακηρύχθηκε χθες Παρασκευή νικητής των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου με το 51,45% των ψήφων από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο ανέτρεψε την απόφαση της εκλογικής επιτροπής να ανακηρύξει νικητή τον Αλασάν Ουατάρα με 54,1%.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα, από την Ινδία, πως θα πρέπει να γίνει σεβαστή η «αδιαμφισβήτητη εκλογή» του Ουατάρα και απηύθυνε «έκκληση προς όλους τους ηγέτες και τους πολιτικούς και στρατιωτικούς υπευθύνους να σεβασθούν την ετυμηγορία του λαού και να απόσχουν από οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη της βίας».

Ads

Εν τω μεταξύ, ο νυν πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάγκμπο, ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος για μία νέα πενταετή θητεία στη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση εν μέσω διαμαρτυριών για την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος.

«Θα εξακολουθήσω να συνεργάζομαι με όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά δεν θα εγκαταλείψω ποτέ την εθνική κυριαρχία της χώρας μου», είπε μετά την ορκομωσία του υπό τους ήχους της βουβουζέλας και με πλήθος να τον επευφημεί.

Την ίδια στιγμή, ο Αλασάν Ουατάρα ορκίστηκε «με την ιδιότητα του προέδρου της Δημοκρατίας της Ακτής του Ελεφαντοστού» μέσω μίας επιστολής του προς το ανώτατο διακστήριο της χώρας, ένα αντίγραφο της οποίας έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέσω μίας επιστολής προς τον πρόεδρο του ανώτατου διακστηρίου Πολ Γιάο Ν’ντρε η οποία κατατέθηκε “το Σάββατο το πρωί”, σύμφωνα με το περιβάλλον του Ουατάρα, αντιπάλου του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο στις προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, ο Ουατάρα απευθύνει χειρόγραφα “την ορκομωσία” του ως προέδρου.

Από την πλευρά της, η Αφρικανική Ενωση δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα εναντίον όσων προσπαθούν να υπονομεύσουν τα αποτελέσματα των εκλογών της Ακτής του Ελεφαντοστού, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την εκλογική επιτροπή, η οποία ανακήρυξε τον Ουατάρα νικητή.