Έφιπποι αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας του Περού συγκρούστηκαν με χιλιάδες πολίτες που είχαν καταλάβει έναν αρχαιολογικό χώρο κοντά στην πρωτεύουσα Λίμα για να απαιτήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης.

Ads

«Ήταν μια επιτυχής επιχείρηση. . . μια προστατευμένη περιοχή δεν πρέπει να παραβιάζεται» δήλωσε ο συνταγματάρχης Ρομπέρτο Λουχάν, μετά την επιχείρηση, που διήρκεσε μια ώρα, με τη συμμετοχή 2.000 αστυνομικών κι ενός ελικοπτέρου και οδήγησε σε 50 συλλήψεις.

Πρόσθεσε ότι οι καταληψίες, περίπου 4.500 συνολικά, «παρασύρθηκαν» να στήσουν σκηνές στον αρχαιολογικό χώρο Πατσακαμάκ, από «λαθρέμπορους γης» που τους «έπεισαν ότι μπορούσαν να μείνουν εκεί».

Ο υπουργός Πολιτισμού του Περού Χουάν Όσιο Ακούνια δήλωσε ότι ο αρχαιολογικός χώρος νότια της πρωτεύουσας «κινδύνευσε» και κάλεσε να επιβληθεί αυστηρή τιμωρία σε όσους υποκίνησαν την κατάληψη. «Πρέπει να είμαστε σκληροί με αυτούς τους εγκληματίες» πρόσθεσε.

Ads

Οι καταληψίες ζουν σε παραγκουπόλεις στη Λίμα και διαμαρτύρονταν για την αδιαφορία της κυβέρνησης και την παντελή έλλειψη αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης. Ένας από τους ηγέτες τους είπε ότι η κατάληψη είχε σχεδιαστεί πριν από έξι μήνες. «Θέλουμε απλώς σπίτια να ζήσουμε διότι δεν καλύπτουμε τις προϋποθέσεις για να ενταχθούμε στα κυβερνητικά προγράμματα στέγασης», πρόσθεσε. «Αυτό», τόνισε δείχνοντας τον αρχαιολογικό χώρο, «είναι απλά άμμος».

Ο χώρος Πατσακαμάκ αποτελείται από 465 εκτάρια αρχαίων ερειπίων που αποτελούσαν χώρο όπου τελούσαν ιεροτελεστίες οι Λίμα, οι Ουάρι, οι Ίτσμα και οι Ίνκας, ενίοτε και τελετές. Τον περασμένο μήνα στο χώρο ανακαλύφθηκαν έξι μούμιες παιδιών και έξι μουμιοποιημένα σκυλιά.

Η διευθύντρια του Μουσείου Πατσακαμάκ Ντενίζ Πότσι κάλεσε να γίνει αυστηρότερη η φρούρηση του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αποφευχθούν άλλες απόπειρες κατάληψής του και ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο, που αποτελεί και τουριστικό πόλο έλξης.