Την πόλη Μισράτα, η οποία αποτελούσε για δύο μήνες πεδίο σφοδρών συγκρούσεων, φέρονται να κατέλαβαν οι αντικαθεστωτικοί, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός τους, Τζεμάλ Σάλεμ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυνάμεις του Καντάφι αποχώρησαν από το εσωτερικό της πόλης, ωστόσο, παραμένουν περιμετρικά και αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι την πολιορκία. Από τις σημερινές συγκρούσεις στη Μισράτα, τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ενώ συνολικά, από την πρώτη ημέρα, οι νεκροί στην πόλη ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Ads

Η πληροφορία για την κατάληψη της Μισράτα από τους αντικαθεστωτικούς δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από κάποια ανεξάρτητη πηγή, αλλά στρατιώτες των δυνάμεων του Καντάφι, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν από τους αντικαθεστωτικούς, ανέφεραν πως είχαν λάβει εντολή να οπισθοχωρήσουν.

«Μας είπαν να αποσυρθούμε. Μας είπαν να αποσυρθούμε χθες», δήλωσε στο Reuters ο αιχμάλωτος λίβυος στρατιώτης Χάλεντ Ντόρμαν, ενώ βρισκόταν ξαπλωμένος στο πίσω μέρος ενός μικρού φορτηγού ανάμεσα σε 12 τραυματίες του λιβυκού στρατού που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Μισράτα. Ένας ακόμη στρατιώτης των καθεστωτικών που αιχμαλωτίστηκε απάντησε θετικά σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Reuters «αν έχουν οπισθοχωρήσει οι καθεστωτικοί».

Οι δυνάμεις του Καντάφι φέρονται να δέχτηκαν επίθεση από τους αντικαθεστωτικούς, κοντά σε μία γέφυρα, ενώ αποσύρονταν από την πόλη. Η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα ότι τοπικές φυλές θα συνεχίσουν τις μάχες με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, στη θέση του στρατού.

Ads

Εν τω μεταξύ, τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με τον λίβυο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μούσα Ιμπραχίμ, σκοτώθηκαν το Σάββατο από αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ σε χώρο στάθμευσης κοντά στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία του Μουάμαρ Καντάφι στο κέντρο της Τρίπολης. Εξάλλου δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει ότι οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στην Τρίπολη συνεχίστηκαν και σήμερα το απόγευμα.

Παράλληλα, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Predator πραγματοποίησε επιχειρήσεις σήμερα, για πρώτη φορά στη Λιβύη. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι θα χρησιμοποιηθούν τέτοιου τύπου μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Λιβύη, ύστερα από σχετική έγκριση από τον πρόεδρο της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα.