Νέος ομαδικός τάφος, με εκατοντάδες λείψανα θυμάτων από εκτελέσεις της περιόδου μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εντοπίστηκε στην ανατολική Σλοβενία, κοντά στην κωμόπολη Ντόμποβα. Τα πρώτα στοιχεία από τον τάφο με μήκος 186,3 μέτρων και πλάτος 4 μέτρα, δείχνουν ότι τα θύματα δεν ήταν στρατιώτες αλλά ηλικιωμένα άτομα.

Ads

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ο αριθμός των θυμάτων που έχουν ταφεί στην περιοχή ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες. Τα θύματα, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένοι, εκτελέστηκαν το Μάιο και τον Ιούνιο του 1945.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής για τους κρυφούς ομαδικούς τάφους, Μάρκο Στροβς τα θύματα εκτελέστηκαν, αφού πρώτα τους είχαν αφαιρέσει τα ρούχα και τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία εκτός από τα λείψανα είναι ορισμένες τεχνητές οδοντοστοιχίες και υποδήματα. «Είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί η ταυτότητα των θυμάτων «αλλά οι τεχνητές οδοντοστοιχίες δείχνουν ότι πρόκειται για μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους και όχι για στρατιώτες», τόνισε.

«Από τις έρευνες πρέπει να εξακριβωθεί πρώτα απ’ όλα ποια είναι τα θύματα και ποιος τους έδεσε και τους εκτέλεσε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εφ’ όσον ήταν ήδη άοπλοι», είπε ο κ. Στροβς.

Ads

Στη Σλοβενία έχουν εντοπιστεί περίπου 600 ομαδικοί τάφοι με λείψανα θυμάτων εκτελέσεων, συνεργατών των Ναζί, στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς και αμάχων από αντιφασιστικές δυνάμεις την περίοδο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.