Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε το Μάρτιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα έναν αριθμό ρεκόρ παλαιστινιακών κατοικιών στη Δυτική Όχθη, όπως κατήγγειλε σε σημερινή ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της UNWRA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να «ακυρώσουν αμέσως» την έκθεση Γκόλντστοουν για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση το 2008 στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Συνολικά «76 παλαιστινιακά σπίτια ή οικοδομές κατεδαφίστηκαν τον Μάρτιο, έναντι 70 τον Φεβρουάριο και 29 τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Κρις Γκάνες σε ανακοίνωσή του.

«Εξαιτίας των κατεδαφίσεων του Μαρτίου 158 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ανάμεσά τους 64 παιδιά, 105 έμειναν άστεγοι τον Φεβρουάριο, ανάμεσά τους 43 παιδιά, και ακόμη 70 τον Ιανουάριο, από τους οποίους 47 παιδιά», συνέχιζε η ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός προχωρά τακτικά στην κατεδάφιση σπιτιών των Παλαιστινίων που έχουν χτιστεί στη Δυτική Όχθη χωρίς άδεια. Σύμφωνα με τον Γκάνες, αυτές οι κατεδαφίσεις αποτελούν «διάκριση εναντίον μίας εθνοτικής ομάδας». Καθώς συνδέονται με τη συνεχιζόμενη ανοικοδόμηση εβραϊκών οικισμών, οι κατεδαφίσεις μειώνουν επίσης την πιθανότητα να δημιουργηθεί στη Δυτική Όχθη ένα παλαιστινιακό κράτος, η βιωσιμότητα του οποίου «διαβρώνεται ακόμη λίγο με κάθε κατεδάφιση», πρόσθεσε.

Ads

Ακύρωση της έκθεσης Γκόλντστόουν ζητά το Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να «ακυρώσουν αμέσως» την έκθεση Γκόλντστοουν για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση το 2008 στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ είχε πιθανώς διαπράξει εγκλήματα πολέμου μετά τη δήλωση του εισηγητή της ότι «αν ήξερε τότε αυτά που γνωρίζει τώρα, η έκθεση θα ήταν διαφορετική».

«Ζητώ από τον ΟΗΕ να ακυρώσει αμέσως την έκθεση Γκολντστόουν. Πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας», τόνισε ο Νετανιάχου, σε τηλεοπτική του δήλωση και πρόσθεσε: «Ό,τι είχαμε πει αποδείχθηκε σωστό. Το Ισραήλ δεν σκότωσε εσκεμμένα αμάχους, τα ερευνητικά του όργανα είναι αξιόπιστα και το γεγονός ότι ο Γκολντστόουν ανακάλεσε θα πρέπει να ακυρώσει την έκθεση».

Η έκθεση του προέδρου της επιτροπής που το 2009 συνέταξε έκθεση προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νοτιοαφρικανού δικαστή Ρίτσαρντ Γκολντστόουν, ανέφερε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στα τέλη του 2008. Περίπου 1.400 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επιχείρηση του 2008, ανάμεσά τους εκατοντάδες άμαχοι, καθώς και 13 Ισραηλινοί.