Την πρώτη του ομιλία μετά την εγχείρηση, στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση όγκου, απηύθυνε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.

Ads

Παραδέχτηκε ότι έπρεπε υποβληθεί σε «αυστηρή» θεραπεία, αλλά τόνισε πως θα κερδίσει τη μάχη για να ανακτήσει την υγεία του μετά την εγχείρηση για αφαίρεση καρκινικού όγκου.

Ο Τσάβες μίλησε σε ένα ενθουσιώδες κοινό από το μπαλκόνι του προεδρικού παλατιού μετά την επιστροφή από την Κούβα. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και στο απέναντι παλάτι Miraflores. Τον υποδέχτηκαν με επευφημίες και κουνώντας κόκκινες σημαίες του κόμματος του 56χρονου αρχηγού του σοσιαλιστικού κυβερνώντος κόμματος της χώρας.

«Η επιστροφή ξεκίνησε» διαμήνυσε στους χιλιάδες συγκεντρωμένους, ευχαριστώντας τους για την υποστήριξή τους. «Αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο για κάθε ασθένεια» είπε, έχοντας στο πλευρό του τις δύο κόρες του.

Ads

Μιλώντας επί μισή ώρα, όπως μεταδίδει το BBC, ο Τσάβες ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορεί να παραστεί στις εκδηλώσεις, την Τρίτη, για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της χώρας από τους Ισπανούς και πως θα παρακολουθήσει την παρέλαση από την κατοικία του.

«Είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνετε τις δυσκολίες αυτής της μάχης. Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως η παρουσία μου εδώ σημαίνει ότι κερδίσαμε τη μάχη» συνέχισε. «Θα ζήσουμε και θα κερδίσουμε» επισήμανε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα νικήσει τον καρκίνο.

Τόνισε πως θα συνεχίσει να ακολουθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα θεραπείας και ζήτησε από του πολίτες να τον υποστηρίξουν «ως την τελική νίκη» κατά της ασθένειας.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Φιντέλ Κάστρο για τη βοήθεια που του προσέφερε, όσο καιρό παρέμεινε στην Κούβα ο Ούγκο Τσάβες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε μεταβεί στην Κούβα στις 8 Ιουνίου για να υποβληθεί σε εγχείρηση για την αφαίρεση καρκινικού όγκου από την περιοχή της λεκάνης. Επέστρεψε στη χώρα του τη Δευτέρα και λίγη ώρα μετά εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου.