Οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, αντιμετωπίζουν την προοπτική της εκλογικής ήττας σε ένα από τα πλουσιότερα κρατίδια της Γερμανίας, προοπτική που ενδέχεται να υποσκάψει την ηγεσία της στην κεντροδεξιά συμπολίτευση.

Ads

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι, που σημειώνουν μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις, φέρονται να έχουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες στην κοινή γνώμη πριν τις σημερινές εκλογές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 48% έναντι 43% των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης. Στις εκλογές στο γειτονικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο το SPD αναμένεται να διατηρήσει την εξουσία με την υποστήριξη των Πρασίνων.

Η ήττα των Χριστιανοδημοκρατών και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη θα εξασθενίσει τη θέση της Μέρκελ στο κόμμα, το οποίο ήδη ηττήθηκε στο Αμβούργο το Φεβρουάριο. Το κρατίδιο είναι από τα πλουσιότερα κι έχει την χαμηλότερη ανεργία στην ομοσπονδία.