Ολοκληρώθηκε, χωρίς επεισόδια, η αντικυβερνητική διαδήλωση, που οργάνωσε η αντιπολίτευση στα Τίρανα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι απέτισαν φόρο τιμής στους τρεις διαδηλωτές που δολοφονήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, την περασμένη Παρασκευή, στις συγκρούσεις μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο.

Ads

Οι διαδηλωτές άφησαν από ένα λουλούδι στο σημείο που σκοτώθηκαν οι τρεις άνθρωποι και συνέχισαν την αντικυβερνητική διαδήλωση, στους δρόμους της αλβανικής πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα, απηύθυνε χθες έκκληση στους πολίτες της χώρας να συγκεντρωθούν και με λουλούδια κι αναμμένα κεριά να αποδώσουν φόρο τιμής στους τρεις διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι κατ’ αυτόν τον τρόπο κατά της κρατικής βίας. Παράλληλα, κάλεσε τους διαδηλωτές να αποφύγουν πράξεις βίας και να μην αντιδράσουν σε τυχόν προκλήσεις.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η διαδήλωση του κυβερνώντος κόμματος του Σαλί Μπερίσα κατά της βίας ματαιώνεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Αλεξάντερ Αρβίζου, πίεσε τον Μπερίσα προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας ότι «διαδηλώσεις επίδειξης δύναμης από τις δύο πλευρές θα οξύνουν το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Αλβανία».

Ads

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, κατήγγελλε, εκ νέου, σήμερα, λίγο πριν την έναρξη της πορείας, ότι στην πορεία της 21ης Ιανουαρίου συμμετείχαν «πληρωμένα κακοποιά στοιχεία, με στόχο τις συμπλοκές με τις αρχές και την ανατροπή της κυβέρνησης». Ακόμη, υποστήριξε ότι σύμφωνα με στοιχεία των αρχών, «οι προετοιμασίες για τη διαδήλωση της 21ης Ιανουαρίου κόστισαν τουλάχιστον δύο εκατομμύρια δολάρια».

Ακόμη, ο Μπερίσα προειδοποίησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα, ότι θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη, αν σημειωθούν νέα επεισόδια στη σημερινή διαδήλωση και γίνει προσπάθεια ανατροπής των θεσμών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπαμίρ Τόπι, ζήτησε σήμερα να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές και να υπάρξει διαφάνεια στην έρευνα για τα αιματηρά γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου, στα οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.