Έπειτα από έντονες αντιδράσεις για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, την περασμένη Δευτέρα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Χριστόφια. Στη χώρα συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για την τραγωδία, με τους πολίτες να αποδοκιμάζουν το πρωί έξω από την Κυπριακή Βουλή κυβερνητικούς αξιωματούχους και την αντιπολίτευση να επικρίνει έντονα μετά την απόφασή της να δεχθεί βοήθεια για το θέμα της ηλεκτροδότησης από την τουρκοκυπριακή εταιρία παραγωγής ρεύματος. Η τουρκική απειλή είναι υπαρκτή, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης επισκεπτόμενος το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο υπουργός Εξωτερικών απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο Χριστόφια, με την οποία ζητά να τον απαλλάξει των καθηκόντων του για λόγους πολιτικής ευθιξίας. Ο κ. Κυπριανού φέρεται να ανακοίνωσε την απόφασή του και στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, με θέμα τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Νωρίτερα, ντυμένοι στα μαύρα και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Χριστόφια παραιτήσου, εσύ και υπουργοί σου», «Χριστόφια παραιτήσου, εγκληματίες ανίκανοι ερασιτέχνες», Κύπριοι πολίτες αποδοκίμασαν έξω από την Κυπριακή Βουλή κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι αξιωματούχοι προσήλθαν στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση. Έξω από τη Βουλή υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Έντονες επικρίσεις δέχεται η κυβέρνηση και λόγω της απόφασή της να δεχθεί βοήθεια από τα κατεχόμενα, με την παροχή ρεύματος από τουρκοκυπριακή εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ δήλωσε σχετικά πως «αν προλάβαινα θα τους έλεγα να μην φέρουν ρεύμα από τα κατεχόμενα και να μην δώσουν ποτέ ρεύμα στην Αρχιεπισκοπή».

Ads

«Είναι κατάντημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποχρεώνεται να απευθύνεται στο ψευδοκράτος για παροχή ρεύματος, έστω κι αν αυτό γίνεται κατά τρόπο έμμεσο και με τήρηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής», σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια στιγμή «το θέμα θα τύχει εκμετάλλευσης από το ψευδοκράτος», συνέχισε.

Για απαράδεκτη ενέργεια, που «ενισχύει πολιτικά το ψευδοκράτος και την τουρκική προπαγάνδα για ένα πολύ μικρότερο όφελος από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης μίλησε για «πανικό της κυβέρνησης», σημειώνοντας ακόμη πως σε αυτό το αποτέλεσμα «μας έφεραν φυσικά οι λανθασμένες ενέργειες της κυβέρνησης που οδήγησαν σε αυτό το εγκληματικό δυστύχημα».

Απαντώντας, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι «στο θέμα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα κατεχόμενα δεν έχει εμπλακεί η κυβέρνηση, ούτε η ΑΗΚ [η κυπριακή Εταιρία Ηλεκτρισμού] με οποιονδήποτε τρόπο. Ενήργησε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και έχουμε συνδεθεί και παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα». Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού «απολύτως σωστούς» χειρισμούς της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «επιτέλους σε αυτόν τον τόπο θα πρέπει να λειτουργούμε με τη λογική, όχι με τα συναισθήματα, όχι με τον φανατισμό και το μίσος».

Επιδημιολογική παρακολούθηση στην περιοχή Βασιλικού

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε επιδημιολογική παρακολούθηση στην περιοχή Βασιλικού. Ο υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης δήλωσε ότι, παρότι οι αναλύσεις και οι μετρήσεις καταδεικνύουν ότι δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία, σήμερα μεταβαίνει στην περιοχή η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου.

Οι ανησυχίες που προέκυψαν για πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση, είπε, έθεσαν από την πρώτη στιγμή σε κινητοποίηση τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Επισήμανε ότι οι εξετάσεις δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό, προσθέτοντας ότι φθάνουν συνεχώς στο γραφείο του αποτελέσματα, από τα οποία μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία, αφού δεν έχουν ανιχνευθεί ουσίες επιβλαβείς για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

Ανέφερε επίσης ότι οι εξετάσεις διενεργούνται με βάση την επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων που εξερράγησαν.

Επίσημη επίσκεψη Πάνου Μπεγλίτη στο σημείο της τραγωδίας

«Η τουρκική απειλή δεν είναι θεωρητική, είναι υπαρκτή. Το βλέπουμε αυτό στο Αιγαίο και στην Κύπρο», διαμήνυσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης από τη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς “Ευάγγελος Φλωράκης”, όπου την περασμένη Δευτέρα έγινε η φονική έκρηξη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε υψηλό το επίπεδο και των επαγγελματισμό των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων και δήλωσε ότι μεταφέρει προς τον κυπριακό Ελληνισμό το μήνυμα της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης και συμπαράταξης της Ελλάδας.

Συνοδευόμενος από τον Κύπριο ομόλογό του, Δημήτρη Ηλιάδη, ο κ. Μπεγλίτης επιβιβάσθηκε σε στρατιωτικό όχημα και μετέβη στο σημείο, όπου έγινε η έκρηξη στα 98 εμπορευματοκιβώτια με τα πυρομαχικά. Στο σημείο αυτό ενημερώθηκε από επιτελείς της Εθνικής Φρουράς και από Γάλλους εμπειρογνώμονες για τις έρευνες που διεξάγονται για τα αίτια της τραγωδίας.

Κατά την αναχώρησή του ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε συγκλονισμένος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού και όλου του ελληνικού λαού στις οικογένειες των 13 θυμάτων της τραγωδίας.

«Αυτές τις ώρες και στην Κύπρο και στην Ελλάδα χρειάζεται ενότητα, ομοψυχία και σύνεση» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε τα συλληπητήρια του ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπεγλίτης πήγε στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας, όπου κατέθεσε στεφάνια στους τάφους των θυμάτων της τραγωδίας και επισκέφθηκε την οικογένεια του αδικοχαμένου διοικητή Ναυτικού, αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη.