Περισσότεροι από 650 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα στην Αϊτή από την εκδήλωση της ασθένειας τον μήνα που πέρασε, ανακοίνωσε αργά χθες το AlterPresse.

Ads

Στο μεταξύ η οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέμενε την οριστική επιβεβαίωση ότι ένας άνδρας που εξέπνευσε την Τρίτη στο Πορτ-ο-Πρενς είναι το πρώτο θύμα από χολέρα στην σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη από το σεισμό του Ιανουαρίου πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου ζουν πλέον από 1,3 εκατ. άστεγοι σε στρατόπεδα προσφύγων.

“Η κατάσταση θα είναι σύντομα εκτός ελέγχου”, είπε χθες Τετάρτη ο διευθυντής του Radio M?tropole, Ρισάρ Βιντμάϊερ. Η UNICEF προειδοποίησε ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο.

Σύμφωνα με το AlterPresse, που επικαλέστηκε στοιχεία του υπουργείου Υγείας, πάνω από 10.000 πολίτες της χώρας έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι στελέχη τους στην πρωτεύουσα έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 200 κρούσματα οξείας διάρροιας στην πρωτεύουσα – το κλινικό αυτό σύμπτωμα συνήθως υποδηλώνει ξέσπασμα χολέρας – κάνοντας λόγο για “πολύ ανησυχητική” κατάσταση.

Ads

Το πέρασμα του τυφώνα «Thomas» την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε πλημμύρες και ενδέχεται να επιτάχυνε και να εξάπλωσε την μόλυνση. Μόνο στην περιοχή Αρτιμπονίτ, όπου διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα, οι νεκροί ξεπερνούν τους 450 και οι προσβεβλημμένοι τους 7.300. Η ασθένεια εξαπλώνεται ταχύτατα στη Γκοναΐβ, δήλωσε ο δήμαρχός της, Πιερελίς Σεν-Ζιστίν. Ο Σεν-Ζιστίν είπε ότι έθαψε “προσωπικά” 31 ανθρώπους την Τρίτη και πρόσθεσε ότι έχει άλλες 15 σορούς σε ένα φορτηγό για να τις θάψει. “Αλλοι πεθαίνουν ενώ μιλάμε”, δήλωσε. “Από τις 5 Νοεμβρίου ως σήμερα έχουμε θάψει τουλάχιστον 70 ανθρώπους μόνο στο κέντρο της Γκοναΐβ. Υπάρχουν και άλλοι που πέθαναν σε επαρχιακές περιοχές γύρω από την Γκοναΐβ”.

Μεγάλο μέρος της Γκοναΐβ είχε θαφτεί στη λάσπη από τους τυφώνες και τις τροπικές καταιγίδες το 2004 και το 2008 και χιλιάδες κάτοικοί της είχαν χαθεί.