«Απογοητευμένος» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα., ύστερα από τη μη υιοθέτηση από τη Γερουσία ενός νομοσχεδίου που περιελάμβανε φοροελαφρύνσεις σε νοικοκυριά με ετήσια έσοδα μικρότερα των 250.000 δολαρίων. Ο Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι κρατούν «όμηρο τη μεσαία τάξη».

Ads

Στη σημερινή ψηφοφορία στη Γερουσία 53 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου έναντι 36 κατά, ωστόσο για την υιοθέτηση του απαιτούνταν 60 ψήφοι.

Το νομοσχέδιο θα τερμάτιζε τις φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους Αμερικανούς, τα νοικοκυριά που κερδίζουν περισσότερα από 250.000 δολάρια το χρόνο, οι οποίες ισχύουν από την εποχή του προέδρου Μπους, ενώ θα τις διατηρούσε για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα. Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν οι φοροελαφρύνσεις να ισχύουν για όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι παράλογο να κρατούν όμηρο τις μειώσεις φόρων της μεσαίας τάξης προς όφελος των φοροελαφρύνσεων για το 2% των πιο πλούσιων Αμερικανών», κατήγγειλε ο Ομπάμα.

Ads

Παρόλα αυτά διαβεβαίωσε ότι η ψηφοφορία στη Γερουσία δεν είναι «το τέλος της μάχης» και υποσχέθηκε ότι θα βρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες, καθώς οι φοροελαφρύνσεις αυτές λήγουν στο τέλος του έτους. Καταλήγοντας, τόνισε ότι θα επιχειρήσει να καταλήξει σε συμφωνία με τα κόμματα του Κογκρέσου, αναγνωρίζοντας ότι αυτό απαιτεί «συμβιβασμό».