Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα ότι η πρόθεση του πάστορα στη Φλόριντα, από την εκκλησία των βαπτιστών, να κάψει αντίτυπα του Κορανίου χρησιμοποιείται από την Αλ-Κάιντα ως εργαλείο στρατολόγησης και κάλεσε τον εν λόγω πάστορα να επανεξετάσει την απόφασή του.

Ads

«Είναι χρυσωρυχείο στρατολόγησης για την Αλ-Κάιντα», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Καλημέρα Αμερική” του δικτύου ABC. “Μπορεί να έχουμε σοβαρά επεισόδια βίας σε τόπους όπως το Πακιστάν ή το Αφγανιστάν. Μπορεί να αυξήσει τη στρατολόγηση ατόμων πρόθυμων να ανατιναχτούν σε αμερικανικές πόλεις ή ευρωπαϊκές πόλεις”.

“Είναι μια καταστροφική χειρονομία” και “εντελώς αντίθετη στις αξίες της Αμερικής”, δήλωσε ακόμη ο αμερικανός πρόεδρος. “Ως ανώτατος διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, θα ήθελα να πω (στον πάστορα Τέρι Τζόουνς) ότι αυτό το σχέδιο για το οποίο μιλάει θέτει αληθινά σε κίνδυνο τους ένστολους νέους άνδρες και γυναίκες μας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν”, πρόσθεσε ο Ομπαμα.

Αντιδράσεις από Πακιστάν-Αίγυπτο-Ιορδανία-Ινδία

Ads

Ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλι Ζαρντάρι καταδίκασε σήμερα το σχέδιο του αμερικανού πάστορα Τέρι Τζόουνς να κάψει το Κοράνι στις 11 Σεπτεμβρίου, κάνοντας λόγο για “ειδεχθή” πρωτοβουλία που θα εξοργίσει το μουσουλμανικό κόσμο, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Ρεχμάν Μάλικ καταδίκασε την πρόθεση του πάστορα, χαρακτηρίζοντάς την ένα διεθνές έγκλημα που θα διακυβεύσει την “ειρήνη και την αρμονία” στον κόσμο.

Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα της Interpol Ρόναλντ Νόμπλε, ο Μάλικ ζήτησε η διεθνής αστυνομία να έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ ώστε να σταματήσουν αυτή την «απεχθή εγκληματική πράξη από τον παράφρονα Τέρι Τζόουνς». Επιπλέον, προειδοποίησε πως τυχόν κάψιμο του Κορανίου, θα εξοργίσει ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο παγκοσμίως. «Θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στην παγκόσμια ειρήνη, κυρίως όταν ο κόσμος μάχεται εναντίον κάθε μορφής τρομοκρατικής πράξης».

Στην Αίγυπτο, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, κάλεσαν τα μουσουλμανικά κράτη να απελάσουν αμερικανούς αξιωματούχους χαρακτηρίζοντας «παράνοια» το σχέδιο του πάστορα Τζόουνς. «Πρόκειται για παράνοια, ο άνθρωπος είναι ένας εγκληματίας που συμπεριφέρεται πέραν οποιασδήποτε θρησκείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

«Τη μεγαλύτερη ευθύνη για το θέμα αυτό φέρουν η αμερικανική κυβέρνηση και ο ΟΗΕ», τόνισε ο Μοχαμάντ Μούρσι. «Καλούμε όλους τους μουσουλμάνους να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις τους προκειμένου να απελάσουν τους αμερικανούς πρεσβευτές και να μποϋκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα μέχρις ότου η αμερικανική κυβέρνηση αναλάβει δράση κατά του απεχθούς αυτού εγκλήματος», τόνισε. Αποκαλώντας τον Τζόουνς «ψυχοπαθή», ο Μούρσι είπε πως αν ο πάστορας κάψει το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων «θα απειληθεί η ειρήνη και η σταθερότητα σε διεθνές επίπεδο».

Στην Ιορδανία, το Μέτωπο Ισλαμικής δράσης, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε πως το κάψιμο του Κορανίου από την αμερικανική εκκλησία, θα εκληφθεί ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον των ισλαμικών λαών. «Η αντίληψη ότι το κάψιμο του Κορανίου είναι μια πράξη ελευθερίας της έκφρασης, είναι ένας ανόητος ισχυρισμός, γιατί συνιστά πρόκληση εναντίον των λαών και ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του και καλεί «αραβικές και ισλαμικές κυβερνήσεις να τηρήσουν αποφασιστική στάση απέναντι στο έγκλημα αυτό. Ζητεί να ασκήσουν πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση για να το αποτρέψει και να σταματήσει την πολιτική της κινητοποίησης και της πρόκλησης εναντίον των μουσουλμάνων, η οποία δίνει αφορμή για τέτοιες ανόητες πράξεις».

Στην Ινδία, οι αρχές καταδίκασαν το σχέδιο του χριστιανού πάστορα στις ΗΠΑ να κάψει αντίτυπα του Κορανίου το Σαββατοκύριακο και κάλεσαν την Ουάσινγκτον να αναλάβει «σκληρή δράση» κατά της ύβρεως αυτής. Ο υπουργός Εσωτερικών Παλανιαπάν Τσινταμπαράμ καταδίκασε την πρωτοβουλία που έχει σκοπό να εντείνει την “πικρία και τη σύγκρουση” ανάμεσα στις θρησκευτικές ομάδες, τόνισε.

«Κανείς που ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της αρμονίας και της ειρήνης μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του πληθυσμού, δεν μπορεί να συγχωρήσει μια τέτοια ενέργεια. Είναι παντελώς ανάρμοστο για τον καθένα που ισχυρίζεται ότι ανήκει σε μια θρησκεία».