Η επίθεση του ισραηλινού ναυτικού κατά του «Στόλου της Ελευθερίας» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα το Μάιο του 2010, η οποία προκάλεσε το θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών, ήταν «υπερβολική», αναφέρει στη σχετική έκθεσή του ο ΟΗΕ, σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα από τους New York Times.

Ads

Η έκθεση, η οποία δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα και προκάλεσε κρίση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, σημειώνει ωστόσο ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας είναι νόμιμος βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Η απόφαση του Ισραήλ να αναλάβει τον έλεγχο του πλοίου με τέτοια ισχύ σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του αποκλεισμού και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση ήταν υπερβολική και παράλογη», καταλήγει η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζέφρι Παλμερ.

Το κείμενο προσθέτει, ωστόσο, ότι ο στόλος των 6 πλοίων, «ενήργησε απερίσκεπτα στην προσπάθειά του να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό» που είχε δημιουργηθεί γύρω από τη Γάζα, παλαιστινιακού εδάφους που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.

Ads

Η έκθεση καλεί το Ισραήλ να κάνει την «κατάλληλη δήλωση συγγνώμης» για την επιδρομή και να καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των 8 Τούρκων και ενός Αμερικανού τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, καθώς και στους τραυματίες.

«Η Τουρκία και το Ισραήλ θα πρέπει να συνάψουν και πάλι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, αποκαθιστώντας τη σχέση τους προς το συμφέρον της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Εντουάρντο ντελ Μπουέι δήλωσε σήμερα ότι η έκθεση θα υποβληθεί στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν τις επόμενες ημέρες. Διευκρίνισε ότι η επιβεβαίωση της ημερομηνίας δημοσιοποίησης θα γίνει την Παρασκευή.