Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες επιχείρησε να δώσει τέλος στη διπλωματική διένεξη με τις ΗΠΑ, προτείνοντας στην Ουάσινγκτον να διορίσει τον Μπιλ Κλίντον, τον ηθοποιό Σον Πεν ή τον σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν πρεσβευτή της στο Καράκας, αντί του του Λάρι Πάλμερ τον οποίο απορρίπτει η πλευρά της Βενεζουέλας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον ανακάλεσε τη βίζα του πρεσβευτή της Βενεζουέλας την περασμένη εβδομάδα σε αντίποινα για την απόρριψη από το Καράκας του αξιωματούχου που επέλεξε ο Μπαράκ Ομπάμα ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα της Ν.Αμερικής. Ο διπλωμάτης Λάρι Πάλμερ έχει επικρίνει σφοδρά την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, συνδέοντας μάλιστα τον Ούγκο Τσάβες με τους αριστερούς αντάρτες στη γειτονική Κολομβία.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά χθες Τρίτη ο Τσάβες είπε ότι έχει μια λύση. «Ελπίζω να ονομάσουν [πρεσβευτή] τον Όλιβερ Στόουν. Ή τον Σον Πεν, ή τον [γλωσσολόγο, φιλόσοφο και πολιτικό αναλυτή, Νόαμ] Τσόμσκι. Έχουμε πολλούς φίλους εκεί. Τον Μπιλ Κλίντον!»

Ο Στόουν είχε επισκεφθεί το Καράκας τον Μάιο για την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Νότια των Συνόρων, που καταπιάνεται με την πορεία των Λατινοαμερικάνων αριστερών ηγετών. Έχει δηλώσει ότι θαυμάζει τον Τσάβες και τις προσπάθειές του αφότου ανέβηκε στην εξουσία το 1999.

Ads

Ο Σον Πεν, που αναμιγνύεται ενεργά στις προσπάθειες αρωγής μετά το σεισμό στην Αϊτή, έχει κερδίσει βραβεία ‘Οσκαρ, έχει στα ωριμότερα χρόνια της καριέρας του και της ζωής του υιοθετήσει πιο προοδευτικό προφίλ.

Ο Ούγκο Τσάβες είχε μια σύντομη συνάντηση με την Χίλαρι Κλίντον στη Βραζιλία. Αμφότεροι βρέθηκαν στη χώρα για την ορκωμοσία της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ. «Ρώτησα την κυρία Κλίντον ‘τι κάνει η σύζυγός σας;’. Είναι γνωστό ότι μιλάω κακά αγγλικά, στη συνέχεια όμως το διόρθωσα και την ρώτησα τι κάνει ο σύζυγός σας….»

«Δε θα χρειαστεί αύξηση της φορολογίας»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες δήλωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνησή του δε θα αυξήσει το φόρο προστιθέμενης αξίας στη Λατινοαμερικάνικη χώρα, όπως αναμενόταν, χάρη στις υψηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Τον περασμένο μήνα ο σοσιαλιστής πολιτικός είχε δηλώσει ότι ίσως χρησιμοποιούσε την δυνατότητα που του έδωσε η βουλή να νομοθετεί με διατάγματα για να αυξήσει το ΦΠΑ στη χώρα, που σήμερα βρίσκεται στο 12%.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε εξηγήσει πως το μέτρο ίσως ήταν απαραίτητο ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από τις πλημμύρες οι οποίες έπληξαν τη χώρα, αφήνοντας κάπου 140.000 ανθρώπους άστεγους.

«Ούτε κατά μία μονάδα, ούτε κατά δύο ούτε καθόλου. . . δεν υπάρχει αύξηση εν όψει», είπε σε ομιλία του η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, προσθέτοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθιστούν την κίνηση αυτή αχρείαστη.