Η δυσκολία στην αύξηση των εσόδων, η επικείμενη αναθεώρηση (προς τα πάνω) του δημοσιονομικού ελλείμματος από τη Eurostat αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών συνθέτουν το μωσαϊκό της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού (spreads) για την Ελλάδα, όπως το περιγράφει ο διεθνής Τύπος. Μάλιστα, η νέα πίεση την οποία δέχονται τα ελληνικά ομόλογα φέρεται να συμπαρασύρει και τα αντίστοιχα ιρλανδικά και πορτογαλικά.

Ads

Δυο βδομάδες πριν από τις σημαντικές εθνικές εκλογές οι ανησυχίες των επενδυτών προκάλεσαν άνοδο του κόστους δανεισμού, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο αναφέρεται στον απόηχο της διακαναλικής συνέντευξης του Έλληνα πρωθυπουργού.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην εκτίμηση της PIMCO (μεγάλη εταιρεία διαχείρισης ομολόγων) ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα σε 3 χρόνια, όπως και στις επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, ότι η χώρα έχει μπροστά της να διανύσει μεγάλη διαδρομή για την οικονομική ανάκαμψη. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ως το πρώτο σημαντικό τεστ για την κυβέρνηση Παπανδρέου, εν μέσω περικοπών και φόρων.

Στα μέτρα λιτότητας αναφέρεται και η Guardian, η οποία εκτιμά αφενός ότι με τη διακαναλική συνέντευξη ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να συσπειρώσει τους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των εκλογών, αφετέρου πως η υπόνοια για πρόωρες εκλογές προκάλεσε την αύξηση της πίεσης στα ελληνικά ομόλογα.

Ads

Τα ελληνικά ομόλογα παρασύρουν σε πτώση αυτά της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, εκτιμά η LA Tribune, η οποία αναφέρεται στη ραγδαία αύξηση του επιτοκίου για το ελληνικό 10ετές ομόλογο (ξεπέρασε το συμβολικό όριο του 10% -10,246%- αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί από τον Ιούνιο).

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, Πάτρικ Χόνοχαν, μιλώντας σε οικονομική διάσκεψη στο Δουβλίνο, έκανε λόγο για εμπλοκή στο διαχωρισμό των τραπεζών από την κυβέρνηση της χώρας του, την οποίο απέδωσε στην «κρίση η οποία ξεκίνησε από την Ελλάδα και επισκίασε τα δημόσια χρέη άλλων κρατών».