Το θάνατο 11 ανθρώπων προκάλεσε καταστροφή καταυλισμού διαδηλωτών κοντά στη Λααγιούν της Δυτικής Σαχάρας από τις μαροκινές δυνάμεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μετώπου Πολισάριο, επιπλέον 723 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ 159 αγνοούνται.

Ads

«Ο ηρωικός πληθυσμός της πόλης του Λααγιούν έθαψε τους μάρτυρές της, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται στους 11», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κινήματος για την ανεξαρτησία της πρώην ισπανικής αποικίας, που προσαρτήθηκε το 1975 από το Μαρόκο.

«Οι τραυματίες ανέρχονται στους 723, ωστόσο, ο κατάλογος έως τώρα δεν είναι πλήρης, όπως και ο αντίστοιχος με τους αγνοουμένους και όσους αναζητούνται από τους γονείς και συγγενείς τους, έχοντας φθάσει τους 159 ανθρώπους, πράγμα που αφήνει υπόνοιες πως μεταξύ τους υπάρχουν νεκροί», τονίζει το Πολισάριο. Οι μαροκινές δυνάμεις επίσης «λεηλάτησαν εκατοντάδες κατοικίες και καταστήματα και κατέστρεψαν αυτοκίνητα που ανήκουν σε Σαχράουι», προσέθεσε το Κίνημα.

Από την πλευρά του, ανώτερος Μαροκινός αξιωματούχος στη Λααγιούν δήλωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας δεν σκότωσαν κανέναν πολίτη και πως μόνο ένας ντόπιος βρήκε το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα, του οποίου οι συνθήκες ερευνώνται. Επίσης δήλωσε πως τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν και πως κανένας δεν αγνοείται.

Ads