Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Τουρκία τη Δευτέρα, τέταρτη ημέρα διαδηλώσεων εναντίον των αποφάσεων της κυβέρνησης. Επεισόδια σημειώθηκαν και πριν από λίγο στην πόλη της Άγκυρας αλλά και της Κωνσταντινούπολης με χιλιάδες διαδηλωτές να προσπαθούν να πλησιάσουν στα γραφεία του Τούρκου πρωθυπουργού. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο διαδηλωτής που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο υπέκυψε στα τραύματά του. Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιεί ταξίδι στο Μαρόκο προσπαθεί να δώσει μια εικόνα επιβολής ισχύος και ομαλότητας. Χωρίς να τα καταφέρνει. Νέες διαδηλώσεις προετοιμάζονται ενώ σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκληρή καταστολή. Σε αυτοσυγκράτηση καλούν οι ΗΠΑ.

Ads

 

Διαβάστε επίσης: 
Άγκυρα: Νεκρός διαδηλωτής που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο
Social Media: Ο «μπελάς» του Ερντογάν
Κούρασε το one man show του Ερντογάν

Γεμάτη από το πλήθος των αντικυβερνητικών διαδηλωτών είναι και απόψε η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, παρά τη βίαιη καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και τις «καθησυχαστικές» δηλώσεις του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναχώρησε για τετραήμερη περιοδεία στις χώρες του Μαγκρέμπ.
 
Η τουρκική αστυνομία επιχείρησε και πάλι να διαλύσει τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους, κάνοντας χρήση δακρυγόνων στη συνοικία Μπεσίκτας, που απέχει ελάχιστα από το πρωθυπουργικό γραφείο. Στο ίδιο σημείο είχαν ξεσπάσει ταραχές το Σαββατοκύριακο και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Ads

image

image
 
Οι διαδηλώσεις που συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα στη Τουρκία, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος διαδηλωτή. Ο 20χρονος Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης, παρασύρθηκε χθες από αυτοκίνητο που έριξε πάνω σε συγκεντρωμένους διαδηλωτές ένας οδηγός ταξί που αγνόησε τα προειδοποιητικά σήματα στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ.

image

image
 
Στις διαδηλώσεις κατεβαίνουν πλέον και μαθητές, ενώ η Συνομοσπονδία Ενώσεων των εργαζομένων στο δημόσιο, κήρυξε απεργία για αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη, καταγγέλλοντας τον «φασισμό» της κυβέρνησης Ερντογάν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.
 
Το αριστερό συνδικάτο, που έχει 240.000 μέλη σε 11 ενώσεις, μιλά ανοιχτά για κρατική τρομοκρατία και για την εχθρότητα του κόμματος AKP έναντι της δημοκρατίας. Η KESK δηλώνει ότι θα έρθει σε επαφή και με άλλες ενώσεις για το συντονισμό των κινήσεών τους.


 
Δείτε ζωντανά τις εξελίξεις από την πλατεία Ταξίμ
 
Ερντογάν: Η κατάσταση εξομαλύνεται
 
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός από το Ραμπάτ του Μαρόκου όπου βρίσκεται υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Τουρκία εξομαλύνεται.
 
«Η κατάσταση ήδη εξομαλύνεται. Επιστρέφοντας από αυτήν την επίσκεψή μου στο Μάγρεμπ τα προβλήματα θα ρυθμιστούν» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν. 
 
Παράλληλα κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις διαδηλώσεις. «Στην αρχή, το πρόβλημα με τα δέντρα προκάλεσε τα γεγονότα. Όμως στη συνέχεια οι διαδηλωτές παρακινήθηκαν από ανθρώπους που δεν κέρδισαν στις εκλογές» σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Ερντογάν εμφανίστηκε αδιάλλακτος: «Δεν ξέρω τι είπε ο πρόεδρος, όμως για μένα η δημοκρατία προέρχεται από τις κάλπες».
 
Νωρίτερα, ο Γκιουλ είχε δηλώσει ότι «η δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο να νικήσεις στις εκλογές» και χαρακτήρισε «απόλυτα φυσικό» να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις οι ειρηνικοί διαδηλωτές.
 
Λευκός Οίκος: Να αποφευχθεί η βία εκατέρωθεν
 
Να αποφύγουν τη βία κάλεσε τόσο τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές όσο και την αστυνομία στην Τουρκία και ο Λευκός Οίκος, δια στόματος του εκπροσώπου του, Τζέι Κάρνι.
 
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Τουρκία στο ζήτημα της Συρίας και στα υπόλοιπα διεθνή ζητήματα», σημείωσε ο κ. Κάρνι, κάνοντας λόγο για ανησυχία του Λευκού Οίκου για «μέρος της αστυνομικής αντιμετώπισης».
 
Τόνισε, ωστόσο, ότι αναμένει η τουρκική κυβέρνηση να διερευνήσει ανάλογα περιστατικά, επιτρέποντας ταυτόχρονα τις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
 
Την ανησυχία τους για τις αναφορές περί υπερβολικής χρήσης βίας από πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες εξέφρασαν οι ΗΠΑ και δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
 
Κάλεσαν παράλληλα σε αυτοσυγκράτηση, ενώ τονίζουν την υποστήριξή τους στο δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης.
 
«Προφανώς και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση συγκεκριμένων καταγγελιών και πλήρης αυτοσυγκράτηση από πλευράς αστυνομικών δυνάμεων», δήλωσε ο κ. Κέρι.

Tweets about “#occupygezi”