Μεγάλη διαδήλωση με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της Συρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ στον ποταμό Ευφράτη, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την απελευθέρωση των κρατουμένων από τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, δύο αποφάσεις που παρουσιάστηκαν από τους αναλυτές ως προσπάθεια του Άσαντ να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις προς το πρόσωπό του. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Δαμασκό, όμως οι αστυνομικές δυνάμεις με γκλοπ και δακρυγόνα τη διέλυσαν πριν φτάσει στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.

Ads

Εξάλου, σήμερα 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν για την ελευθερία στη Ντεράα, στη νότια Συρία. Η Ντεράα αποτελεί το επίκεντρο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων που εδώ και ένα μήνα πραγματοποιούνται στη χώρα. «Από 2.500 ως 3.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στην πλατεία αλ-Σαράγια, στον κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελευθερίας και κατά του καθεστώτος», δήλωσε ο εν λόγω ακτιβιστής. «Καλύτερα ο θάνατος παρά η ταπείνωση», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στη Δαμασκό, ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με γκλοπ και δακρυγόνα εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να φτάσουν στην πλατεία Αμπασίντ, την κεντρική της πρωτεύουσας. «Μέτρησα 15 λεωφορεία που μετέφεραν άνδρες της αστυνομίας. Πήγαν στους δρόμους βόρεια της πλατείας και κυνηγούσαν τους διαδηλωτές φωνάζοντας ‘θέλετε ελευθερία; Θα σας την δώσουμε’», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Άλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως οι διαδηλωτές φώναζαν «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» και έσκιζαν πολλές αφίσες του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Είναι μια από τις σπάνιες φορές που οι διαδηλωτές αψηφούν τις αρχές στην ίδια την πρωτεύουσα, δήλωσε στο Αμμάν της Ιορδανίας υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκεται σε επαφή με τους διαδηλωτές.

Στην παραλιακή πόλη Μπανιάς, περίπου 1.500 άνθρωποι φώναζαν «ελευθερία» μετά τις προσευχές της Παρασκευής, παρά το γεγονός ότι στην πόλη έχει αναπτυχθεί στρατός για να περιορίσει τις διαδηλώσεις, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε κουρδικές περιοχές της ανατολικής Συρίας, δήλωσε κουρδική πηγή.

Ads

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν σήμερα το Ιράν ότι βοήθησε το καθεστώς της Συρίας να καταστείλει τις διαδηλώσεις, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal. «Πιστεύουμε πως υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για το γεγονός ότι το Ιράν βοήθησε την Συρία να καταστείλει τις διαδηλώσεις και αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό», δήλωσε ο Μαρκ Τόνερ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Αν η Συρία στρέφεται προς το Ιράν για να ζητήσει βοήθεια, δεν μπορεί να μιλάει σοβαρά για μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, απαίτησε από τον Άσαντ να σταματήσει τη βία κατά των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, και ζήτησε να ικανοποιηθούν οι δημοκρατικές επιθυμίες των πολιτών της χώρας.«Είναι πια καιρός η συριακή κυβέρνηση να αρχίσει να ικανοποιεί τις επιθυμίες τους», τόνισε η Κλιντον.