Στους Financial Times μίλησε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι κρούοντας τον κώδωνα του κίνδυνου για μια νέα σοβαρή παγκόσμια ύφεση.

Ads

«Δεν έχουν άλλα κουνέλια να βγάλουν από το καπέλο τους οι μάγοι της οικονομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Ρουμπινί, με αποτέλεσμα η επιχείρηση αποτροπής της νέας ύφεσης να είναι σχεδόν αδύνατη.

Στη συνέχεια, σύστησε μέτρα για την αποφυγή αυτής της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης. Συγκεκριμένα τόνισε ότι, οι αναπτυγμένες χώρες που δεν έχουν χάσει την πρόσβασή τους στην αγορά, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Γερμανία χρειάζεται βραχυπρόθεσμα να εισαγάγουν νέες πολιτικές τόνωσης της οικονομίας, με ενέσεις ρευστότητας στην αγορά.
Ακόμη, χρειάζεται όπως είπε να δεσμευθούν σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, μέσα όμως σε ένα μεταγενέστερο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντισταθούν στο αίτημα για άμεση λιτότητα που αναπόφευκτα θα ακουστεί μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poor’s, κι αυτό, διότι, οι άμεσες περικοπές θα πλήξουν την ανάπτυξη, όπως δήλωσε επίσης, ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Ads

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέστησε το μηδενισμό των επιτοκίων της και μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων, οπότε να αποτραπεί ο αποκλεισμός της Ιταλίας και της Ισπανίας από τις αγορές. Τέλος, ο Ν. Ρουμπινί συνέστησε ένα ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους, από τις οφειλές των αμερικανικών νοικοκυριών έως τα χρέη χωρών της ευρωζώνης, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, σε πρότυπα των αποφάσεων για τον περιορισμό του χρέους της Ελλάδας.