Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απήγγειλαν σήμερα οι ουγγρικές αρχές σε βάρος του 98χρονου Λάζλο Τσατάρι, στον οποίο προσάπτεται ότι οδήγησε στον θάνατο 15.700 εβραίους, κυρίως της κεντρικής Ευρώπης.

Ads

«Κατηγορείται για την παράνομη εκτέλεση και τον βασανισμό ανθρώπων, επομένως για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου σε κάποιες περιπτώσεις ως δράστης και σε κάποιες ως συνεργός», δήλωσε η Μπετίνα Μπάγκολι, εκπρόσωπος του επικεφαλής της εισαγγελίας της Βουδαπέστης.
 
Σύμφωνα με την ίδια, η υπόθεση του Τσατάρι θα εκδικαστεί εντός τριών μηνών.
 
Το ισραηλινό κέντρο δίωξης των ναζιστών εγκληματιών πολέμου «Σιμόν Βίζενταλ», χαρακτήρισε τον περασμένο χρόνο τον Τσατάρι τον πλέον καταζητούμενο ύποπτο για εγκλήματα πολέμου.
 
Ο Λάσλο Τσατάρι συνελήφθη πέρυσι στην Βουδαπέστη. Μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσε τον Νο. 1 καταζητούμενο εν ζωή Ναζί εγκληματία πολέμου.
 
Υπήρξε επικεφαλής της αστυνομίας της σλοβακικής πόλης Κόσιτσε όπου πολλοί από τους 15.700 Εβραίους που ζούσαν εκεί δολοφονήθηκαν και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους στάλθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς στην Πολωνία στην διάρκεια της κατοχής της Τσεχοσλοβακίας από τη ναζιστική Γερμανία.