Στη Λιβύη δηλώνει πως συνεχίζει να βρίσκεται ο ανατραπείς ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, τονίζοντας ότιθέλει να πεθάνει εκεί ως «μάρτυρας», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου Al Libya, που παραμένει πιστό στο παλαιό καθεστώς. Την ίδια ώρα, η Σύρτη πολιορκείται από τις δυνάμεις της νέας ηγεσίας και πληροφορίες θέλουν τη φυλή του Μουαμάρ Καντάφι να διαπραγματεύεται εκεχειρία και παράδοση των όπλων.

Ads

 
Η Σύρτη είναι η γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι και ένα από τα τελευταία προπύργια του καθεστώτος.

«Ήρωες αντιστάθηκαν και έπεσαν ως μάρτυρες και περιμένουμε κι εμείς το μαρτύριο» δηλώνει εν τω μεταξύ ο συνταγματάρχης Καντάφι σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τοπικό ραδιοσταθμό στο Μπάνι Ουαλίντ, που αποτελεί ένα από τα τελευταία οχυρά του.

Ο Καντάφι απευθυνόταν σε υποστηρικτές του από τη φυλή Ουαρφάλα που μάχονται εδώ και πολλές εβδομάδες εναντίον των μαχητών της νέας λιβυκής εξουσίας στο Μπάνι Ουαλίντ, σε απόσταση 170 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Ads

«Με τον ιερό πόλεμό σας, αναβιώνετε τα κατορθώματα των προγόνων σας. Να ξέρετε πως βρίσκομαι στο πεδίο όπως εσείς» δήλωσε ο Λίβυος συνταγματάρχης.

«Ψεύδονται όταν λένε πως ο Καντάφι βρίσκεται πότε στη Βενεζουέλα, πότε στο Νίγηρα. Είμαι ανάμεσα στο λαό μου και οι επόμενες ημέρες επιφυλάσσουν ένα αναπάντεχο σοκ σ’ αυτή την κλίκα των πρακτόρων» δήλωσε.
 
Οπαδοί του Καντάφι στη Σύρτη ζητούν εκεχειρία
 
Στο μεταξύ, τοπικός στρατιωτικός διοικητής της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης δήλωσε σήμερα ότι διεξάγει συνομιλίες για μια εκεχειρία με έναν πρεσβύτερο της φυλής του Καντάφι μέσα στη Σύρτη.

Ο Τουχάμι Ζαγιάνι, διοικητής της ταξιαρχίας Ελ-Φαρούκ που βρίσκεται έξω από τη Σύρτη, δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο πρεσβύτερος, τον οποίο δεν κατονόμασε, ήρθε σε επαφή μαζί του στο δορυφορικό τηλέφωνό του και ζήτησε μια εκεχειρία.

Ο Ζαγιάνι διευκρίνισε πως συμφώνησε να επιτραπεί να εγκαταλείψουν τη Σύρτη οι οικογένειες από τη φυλή του Καντάφι, όμως εξακολουθεί να διαπραγματεύεται τους όρους για την παράδοση των ενόπλων οπαδών του Καντάφι.

«Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες και δεν μιλήσαμε πολύ για το πώς θα αποχωρήσουν, όμως νομίζω πως το σενάριο θα είναι ότι θα πρέπει να αφήσουν τα όπλα τους», δήλωσε ο Ζαγιάνι. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει πού θα πάνε τα μέλη της φυλής του Καντάφι, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της Σύρτης, αφού εγκαταλείψουν την πόλη.