Ένας πατέρας του οποίου ο 5χρονος γιος δηλητηριάστηκε από το μολυσμένο με μελαμίνη γάλα στην Κίνα, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 2,5 ετών επειδή δημιούργησε ιστοσελίδας μέσω της οποίας ενημέρωνε άλλους γονείς για τους κινδύνους από το μολυσμένο γάλα.

Ads

Ο 38χρονος Zhao Lianhai, πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων της Κίνας δημιούργησε την ιστοσελίδα το 2009, όταν νόσησαν 300.000 παιδιά και πέθαναν τουλάχιστον έξι, εξαιτίας του μολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος στην Κίνα. Ο ίδιος του ο γιος δηλητηριάστηκε και σήμερα φέρει πέτρα στα νεφρά.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο 38χρονος είναι ένοχος για «πρόκληση κοινωνικών ταραχών», δήλωσε η σύζυγός του σημειώνοντας πως ο κατηγορούμενος βρίσκεται ήδη στη φυλακή εδώ και ένα χρόνο. Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την επιβολή της ποινής: «Νιώθουμε αποτροπιασμό που οι αρχές έχουν φυλακίσει έναν άνθρωπο, τον οποίο η κινεζική κοινωνία δικαίως θεωρεί προστάτη των παιδιών και όχι εγκληματία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υποδιευθύντρια του παραρτήματος Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Αμνηστίας, Κάθριν Μέιμπερ.

Η Κίνα σύστησε ένα ταμείο αποζημίωσης για τα παιδιά που υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους από το μολυσμένο γάλα, αλλά πολλά από τα παιδιά των οποίων οι γονείς στήριξαν τον Ζάο, δεν δικαιούνταν να λάβουν αποζημίωση.

Ads