Κατά 1,5% αυξήθηκε η ανεργία στην Ισπανία τον Αύγουστο, μετά την πτώση που είχε καταγράψει τους τέσσερις προηγούμενους μήνες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Ads

Συνολικά ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία στο τέλος Αυγούστου έφτασε τα 3,97 εκατομμύρια, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 9,3% (επιπλέον 340.581 άνεργοι).

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) της Ισπανίας που χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού, ανακοίνωσε στο τέλος Ιουλίου πως το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να αυξάνεται το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ισπανία καταγράφηκε τον Ιούλιο το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης: 20,3%, ενώ ο μέσος όρος ήταν 10%.

Ads

Στο μεταξύ, θυσίες σήμερα για ένα καλύτερο αύριο ζητά ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους πολίτες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και να εξευμενίσει τους εργαζομένους εν όψει της εργασιακής μεταρρύθμισης.

«Ολες οι χώρες κάνουν θυσίες για ένα καλύτερο μέλλον» είπε ο κ. Θαπατέρο από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, απευθυνόμενος ουσιαστικά στα συνδικάτα της χώρας του, που έχουν αναγγείλει γενική απεργία στις 29 Σεπτεμβρίου. Επικαλούμενος το παράδειγμα της Γερμανίας, τα συνδικάτα της οποίας δέχτηκαν μισθολογικές περικοπές, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση θα ενδυναμώσει την ισπανική αγορά εργασίας.

Ο κ. Θαπατέρο υποστήριξε ακόμη ότι η Ισπανία ανακάμπτει από την οικονομική κρίση γρηγορότερα απ’ ό,τι άλλες χώρες της Ε.Ε. και διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαστεί ξένη οικονομική στήριξη: «Δεν έχουμε ανάγκη βοήθειας από την Ε.Ε. ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δεν πιστέψαμε ποτέ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν απαραίτητο».