Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης αποτελεί σχεδόν το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα όλων των ξένων εφημερίδων σήμερα, μετά τα χθεσινά ραδιοτηλεοπτικά δελτία ειδήσεων όσο και τα άρθρα στις ιστοσελίδες των διεθνών ΜΜΕ.

Ads

Η εφημερίδα Financial Times αφιερώνει το κύριο άρθρο της στην Ελλάδα με τίτλο «Papandreou grasps lifeline for Greece». Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την απόφαση γενναία κίνηση του πρωθυπουργού, η οποία βάζει τέλος σε μια βασανιστική πορεία προσποίησης. Αν θα είναι το κύκνειο άσμα ή το πρώτο βήμα για τη σωτηρία θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις του ΔΝΤ της ΕΕ και του κ. Παπανδρέου, σημειώνει το άρθρο.

«Η Ελλάδα ξεγέλασε την ΕΕ για να γίνει δεκτή, όμως τώρα πρέπει να δείξει τη βούληση της να αλλάξει την πολιτική κουλτούρα, να σταματήσει την παραβίαση των κανονισμών, τη διαφθορά και την παραοικονομία. Από την πλευρά της η ΕΕ πρέπει να δείξει περισσότερη ωριμότητα», τονίζουν οι Financial Times.

Σε δεύτερο άρθρο στην εφημερίδα με τίτλο «Ταπεινωτική για τον Παπανδρέου η προσφυγή στο ΔΝΤ», η δημοσιογράφος Kerin Hope μιλάει επικριτικά για τον Έλληνα πρωθυπουργό με αφορμή την αποδοχή των όρων του ΔΝΤ για τη σωτήρια της Ελλάδας. «Ήταν ταπεινωτική για τον Έλληνα πρωθυπουργό η στιγμή που εμφανίστηκε στις κάμερες για να κάνει την ανακοίνωση. Ο περήφανος γιος και εγγονός πρωθυπουργών αναγκάστηκε να παραδεχτεί την αποτυχία του», σημειώνει η Hope.

Ads

Οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται κυρίως στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

«Αποχωρήστε, Έλληνες» είναι ο τίτλος του σχολίου του Nikolaus Blome στη γερμανική εφημερίδα Bild. «…Μετά τα πρώτα δισεκατομμύρια, θα χρειαστούν κι άλλα. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια. Δυστυχώς, η Ελλάδα για την ώρα μοιάζει με τον πίθο των Δαναΐδων, παρόλο που ο σημερινός Έλληνας πρωθυπουργός ελάχιστη ευθύνη φέρει γι αυτό. Η μόνη πραγματική λύση είναι να αποχωρήσει η Ελλάδα οικειοθελώς και προς το συμφέρον της από την ευρωζώνη. Κι αυτό, επειδή προφανέστατα το κοινό νόμισμα εξουθενώνει τη χώρα. Χωρίς το ευρώ, που αποτελεί στενό κορσέ, θα έχουν οι Έλληνες στη διάθεσή τους καλύτερα οικονομικά εργαλεία για να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους.

Η Ελλάδα, η μητέρα της Δημοκρατίας ανήκει στην Ευρώπη. Η προσωρινή αποχώρηση από το ευρώ όχι μόνο δεν θα ήταν ντροπή, αλλά θα ενέπνεε σε όλους τους Ευρωπαίους και πάλι σεβασμό προς τους Έλληνες», σημειώνει ο Blome.

Η Bild στην κορυφή της πρώτης της σελίδας έχει τίτλο «Κι όμως: Οι Έλληνες θέλουν το χρήμα μας» ενώ στη δεύτερη σελίδα γράφει «Ήλιος, 20 βαθμοί και χωρίς λεφτά: (προβάλλει φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού με φόντο το Καστελόριζο) Εδώ επαιτεί ο Έλληνας τα δισεκατομμύριά μας».

Το αίτημα της ενεργοποίησης δεν σημαίνει και το τέλος στην ελληνική «οικονομική τραγωδίας» υποστηρίζει σε σχόλιο του στη Der Standard ο Gunther Oswald, με τίτλο «Βοήθεια προς την Ελλάδα-έγινε μόνο το πρώτο βήμα».

Η Tagesspiegel αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στη χώρα μας. «Τελευταία έξοδος: η αποπομπή (από την ΟΝΕ) είναι ο τίτλος του σχολίου τοου Alfons Frese. «Εάν στο τέλος της κρίσης η Ευρωζώνη θα εξακολουθεί να αποτελείται από 16 μέλη, παραμένει ανοιχτό. Η τελευταία έξοδος για τους Έλληνες, εάν η βοήθεια δεν επαρκέσει, είναι η αποπομπή», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Wall Street Journal. «Η διάσωση της Ελλάδας είναι επικίνδυνη για την ευρωζώνη» είναι ο τίτλος του άρθρου της στο οποίο εκφράζεται έντονη διαφωνία ως προς τη σχεδιαζόμενη παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι η διάσωση που ζήτησε χτες ο έλληνας πρωθυπουργός δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα θα ανοίξει το δρόμο για τον ηθικό κίνδυνο που απειλεί την Ελλάδα, τις χώρες που παρέχουν βοήθεια και την ευρωζώνη εν γένει.

«Όλη η Ευρώπη γνωρίζει ότι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το κράτος πρόνοιας δεδομένης της αναιμικής της ανάπτυξης. Αυτό πρέπει να αλλάξει, αλλά δεν πρόκειται όσο οι έλληνες κάνουν πορείες απαιτώντας να πληρώσουν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί φορολογούμενοι για τη διατήρηση του ελληνικού επιπέδου ζωής.

Ο πραγματικός συστημικός κίνδυνος είναι να αφεθεί η Ελλάδα να πιστεύει ότι μπορεί να ξοδεύει πάνω από τις δυνατότητες της και να αφεθούν οι πιστωτές να πιστεύουν ότι μπορούν να δανείζουν στην Ελλάδα χωρίς φόβο για απώλειες. Αυτή είναι μεγαλύτερη απειλή για την ευημερία της ευρωζώνης από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή τη χρεοκοπία της χώρας», τονίζει η εφημερίδα.

«Ελληνική Οδύσσεια για το ευρώ» είναι ο τίτλος των Irish Times. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες σε μια ‘ νέα Οδύσσεια για την Ελλάδα ‘, στην οποία τόσο η χώρα του όσο και η ΕΕ εισέρχονται σε ανεξερεύνητα νερά. Στο ομώνυμο ομηρικό έπος ο Οδυσσέας χρειάστηκε δέκα χρόνια για να φθάσει στην Ιθάκη. Και η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να αντέξει τα ίδια χρόνια λιτότητας μέχρι να επαναφέρει την ισορροπία στα δημοσιονομικά της», αναφέρει η εφημερίδα.

Το σχόλιο του Alexander Dahl στη Hannoversche Allgemeine έχει τίτλο
«Ελλάδα: Διπλό καθήκον» και αναφέρει: «…Η ΕΕ δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος μιας χρεοκοπίας στην ευρωζώνη. Το Βερολίνο θα πρέπει τώρα να ασκήσει πίεση για μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας. Το μήνυμα προς τον Παπανδρέου θα πρέπει να είναι ότι η βοήθεια αυτή των δισεκατομμυρίων δεν αποτελεί δώρο αλλά δάνειο. Με τον τρόπο αυτό, το καθήκον της Ελλάδας θα είναι διπλό: αφενός να ξεπληρώσει το δάνειο κι αφετέρου να αλλάξει την πολιτική της».

«Τελικά η μικρή Ελλάδα θα γίνει ο «δούρειος ίππος» της αμερικανικής επέμβασης (ανάμιξης) στο ευρώ. Θα συμβεί αυτό που δεν θα ήθελαν ποτέ ούτε ο Nicolas Sarkozy, ούτε ο Jean-Claude Trichet, ούτε ο José Manuel Barroso: Η “ρεβάνς” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο καλείται να διαδραματίσει ένα ρόλο, τον οποίον η ευρωζώνη αρνήθηκε. Και πίσω από το ΔΝΤ “ξεμυτίζει” η Αμερική, ο σημαντικότερος μέτοχος του Ταμείου με το 17% των ψήφων» γράφει η La Repubblica με τίτλο «Με το ένα πόδι στην ευρωζώνη, αυτή είναι η εκδίκηση των ΗΠΑ» και υπέρτιτλο «Οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος μέτοχος του Ταμείου. Αποφασιστικής σημασίας η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού».

Η ισπανική El Mundo αναφέρεται στο συμβολισμό της κίνησης του Πρωθυπουργού να ανάψει κερί σε Εκκλησία στο Καστελόριζο λίγο πριν προβεί στο διάγγελμά του, κι ενώ 2500 άτομα διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για το λεόντειο σχέδιο αυστηρότητας που συνδέεται με το σχέδιο διάσωσης, σχολιάζοντας τη σχετική φωτογραφία με τη λεζάντα «ένα κερί προς το Θεό και άλλο για τους ευρωπαίους εταίρους».

Η La Vanguardia σχολιάζει ότι η «υποχώρηση» της Ελλάδας και η «σεμνή» δήλωση του Πρωθυπουργού από τις ακτές του Καστελόριζου δημιούργησαν κύμα ευφορίας στις αγορές, κάτι που δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη όμως, αφού «οι αυστηρές προϋποθέσεις» που έθεσε η κα Merkel στο «SOS του κ. Παπανδρέου» επηρέασαν τη θετική τροχιά των χρηματιστηρίων, συμπεριλαμβανομένου και του Ισπανικού.

Η El Pais δημοσιεύει πλήρως μεταφρασμένο το κείμενο του Πρωθυπουργικού διαγγέλματος και περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες προέβη τελικώς η Κυβέρνηση στην ενέργεια αυτή, ωστόσο, όπως και η El Mundo, διατυπώνει τις αμφιβολίες των επενδυτών για το αν τελικώς το σχέδιο διάσωσης είναι αρκετό.

«Σύγχρονη Οδύσσεια» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης του Ζβόνιμιρ Σίμουνετς στη NOVOSTI ο οποίος αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, παραθέτοντας δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο ότι αποτελεί εθνική επιτακτική ανάγκη να ζητήσει η χώρα από τους ευρωπαίους εταίρους της την ενεργοποίηση του μηχανισμού υποστήριξης, «τον οποίο από κοινού δημιουργήσαμε».