Γερμανοί Συντηρητικοί, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ πρέπει να εξεταστεί «σοβαρά». Στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη αναφέρονται σήμερα και γερμανικές εφημερίδες.

Ads

«Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της από τη ζώνη ευρώ. Το θέμα αυτό δεν πρέπει να είναι ταμπού. Η Ελλάδα δεν έχει μόνον πρόβλημα ρευστότητας, αλλά επίσης πρόβλημα ουσίας, διαρθρωτικό και ανάπτυξης», σημειώνει ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ανώτερος αξιωματούχος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

«Θα ήθελα πολύ να γνωρίζω εάν το πακέτο αυτό βοήθειας είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό δίκαιο και με το γερμανικό συνταγματικό δίκαιο. Η βοήθεια αυτή δεν θα αποτελέσει μια διαρκή λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η πραγματική εναλλακτική είναι να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη ζώνη ευρώ και να ξαναγίνει ανταγωνιστική με σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της γερμανικής συντηρητικής ομάδας CDU και CSU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βέρνερ Λάνγκεν.

Ωστόσο, πηγή του κόμματος διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν πρόκειται για μια επίσημη θέση των CDU/CSU» και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό πιθανό να συζητηθεί τη Δευτέρα κατά την εβδομαδιαία συνάντηση των συντηρητικών ηγετών. Σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο, το φιλελεύθερο κόμμα FDP, μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού είναι πιθανό να εγκρίνει αυτό το Σαββατοκύριακο απόφαση με την οποία θα ζητείται ο αποκλεισμός από τη ζώνη ευρώ των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και όχι η χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας.

Ads

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) απέρριψε την ιδέα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Πρέπει να επιλύσουμε την κρίση αυτή στο πλαίσιο των (ευρωπαϊκών) συνθηκών που ισχύουν σήμερα», δήλωσε ο Σόιμπλε στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όσο αφορά στις εφημερίδες, η Bild σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες θέλουν τα λεφτά μας» γράφει ότι «η μόνη πραγματική λύση είναι μια ξεκάθαρη ρήξη: η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ». Προσθέτει πως η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Ελλάδα για το «δικό της συμφέρον». «Το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι ένας στενός κορσές που για την ώρα έχει πολλές απαιτήσεις από τη χώρα αυτή και χωρίς αυτό οι Έλληνες θα είχαν περισσότερους μοχλούς στα χέρια για να εξυγιάνουν την οικονομία τους», υποστηρίζει.

«Η προσωρινή έξοδος από τη ζώνη ευρώ δεν είναι ντροπή», συνεχίζει, ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι «αυτή τη στιγμή ένα πηγάδι χωρίς πάτο» και ότι το σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας δεν αποτελεί μια μακροπρόθεσμη λύση.

Τέλος, η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου τονίζει ότι «το τελευταίο ζήτημα για τους Έλληνες, εάν η βοήθεια (η ευρωπαϊκή και του ΔΝΤ) δεν αποδώσει, είναι η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κατά πόσο η ευρωζώνη στο τέλος της κρίσης θα αριθμεί ακόμα 16 μέλη παραμένει «ανοικτό».