Πρώτη είδηση στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έγινε η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης. Βασικό ερώτημα στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ είναι ο χρόνος δανειοδότησης αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα χορηγηθούν τα κεφάλαια στην Ελλάδα.

Ads

«Έφτασε η ώρα. Η Ελλάδα παραδίνεται στις χρηματαγορές: Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα για δάνεια δισεκατομμυρίων στους εταίρους της στην Ευρωζώνη και στο ΔΝΤ. Και για τη Γερμανία το κόστος θα είναι μεγάλο», αναφέρει η Spiegel Online.

Στην ιστοσελίδα Financial Times Deutchland σημειώνεται ότι «οι αγορές ανασαίνουν με ανακούφιση μετά την υποβολή του αιτήματος. Το ευρώ ανεβαίνει, τα spread υποχωρούν. Όμως οι επενδυτές προβληματίζονται – και παραπέμπουν σε πολλές αβεβαιότητες». «Ο λογαριασμός του γύρου είναι άδειος! Οι χρεοκοπημένοι Έλληνες ενεργοποιούν την ύστατη λύση», γράφει στον τίτλο της η Bild.

«Η Γερμανία συνηθίζει την ιδέα της διάσωσης» σημειώνει το γερμανικό δίκτυο Deutsche Delle, το οποίο παραθέτει τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Μίκαελ Όφερ, ότι η Γερμανία είναι «πιστή στην αρχή της αλληλεγγύης». Ο κ. Όφερ τόνισε ότι οποιαδήποτε βοήθεια θα παρασχεθεί με στόχο «τη σταθεροποίηση του ευρώ», επομένως, «προς το εθνικό μας συμφέρον».

Ads

Σε άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο «Greece to request financial aid», γίνεται αναφορά στις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε η Ελλάδα από τις αγορές, ενώ παράλληλα τίθεται το ερώτημα της ετοιμότητας της Ε.Ε και του ΔΝΤ, ώστε να προβούν άμεσα στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, για να μπορέσει η Ελλάδα να είναι έτοιμη τη 19η Μαϊου, ημέρα πληρωμών.

Tο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, δημοσιοποιώντας την είδηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, σημειώνει ότι το αίτημα βοήθειας της Ελλάδας μένει να εγκριθεί και από τα υπόλοιπα 15 κράτη μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ισχυρή αντίθεση του γερμανικού λαού στο ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα. Στο Bloomberg φιλοξενείται και ένα σχόλιο του καθηγητή του Χάρβαρντ, Μάρτιν Φέλντστεϊν, σύμφωνα με το οποίο το ευρώ θα δεχθεί νέο πλήγμα, καθώς αποδεικνύεται ότι «κάτω από την ίδια νομισματική στέγη δεν χωρούν αποκλίνουσες οικονομίες»

Το BBC σημειώνει ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν έχει ακόμη σχηματιστεί και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η πρώτη δόση των δανείων να καλυφθεί από το ΔΝΤ.

Η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης είναι πρώτο θέμα και στο Reuters, το οποίο σημειώνει τις αντιδράσεις που δημιουργούνται στη Γερμανία για τη δανειοδότηση.

Στις ισχυρές πιέσεις της αγοράς, οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης, αναφέρεται το France 24. «Είναι η D-Day της Ελλάδος» σημειώνουν στο τηλεγράφημά τους τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ASCA-ΑFP.

Στην ιστοσελίδα της της Corriere della Sera (Corriere.it), αναφέρεται «η Αθήνα ζήτησε επισήμως την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας που ετοιμάστηκε από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ελήφθη την επομένη των νέων εντάσεων στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, εντάσεις που οφείλοντο στην αναθεώρηση επί τα χείρω από μέρους της Eurostat του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009 και στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody’s».

Στην ιστοσελίδα του Σουηδικού ραδιοφώνου (SR) η είδηση της απόφασης για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης συνοδεύεται από την παρατήρηση ότι «και οι 15 χώρες της ευρωζώνης έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας, σε ό, τι αφορά την βοήθεια της ΕΕ. Η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που είχαν αντιρρήσεις αναφορικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Μετά την ανακοίνωση, έπεσε η τιμή του ευρώ».


Οι αναλυτές σχολιάζουν..
.

«Αυτή η εξέλιξη σίγουρα δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος», τονίζει στο Reuters, ο Μπεν Μέι, οικονομολόγος της Capital Economics.

Η Τζιάντα Τζιάνι, οικονομολόγος στη Citigroup δήλωσε ότι «πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά σχετικά με το είδος των όρων που θα επιβάλει το ΔΝΤ και πότε θα είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές χώρες», ωστόσο υποστήριξε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού «μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στο πολύ άμεσο μέλλον.

«Το πακέτο στήριξης θα ευνοήσει ενδεχομένως το κλίμα στην αγορά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς μπορεί να μετριάσει τις ανησυχίες που έχουν ανακύψει σχετικά με την πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας –ένα ενδεχόμενο που συζητείται τελευταία στις αγορές. Στο τέλος της ημέρας, όμως, θα αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να δώσει λύσει στα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης», σχολιάζει ο Γκέρχαρντ Σβάρτς, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας Στρατηγικής Μετοχών της Unicredit.

Ο Πίτερ Τσάτγουέλ από την Credit Agricole εκτιμά ότι «στην πραγματικότητα δεν γίνεται ουσιαστική πρόοδος ως προς την επίλυση του προβλήματος –πρέπει να ξέρουμε το ποσό που θα δανειστεί η Ελλάδα και πότε θα το δανειστεί, επομένως η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα, ενώ δεν αναμένονται σημαντικές αντιδράσεις έως την επίσημη ανακοίνωση».

«Ακόμη και αν δοθεί κάποια βραχυπρόθεσμη λύση, η αβεβαιότητα παραμένει. Χρειάζεται έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμη την αντίδραση της Γερμανίας. Τα πράγματα θα λήξουν εδώ ή θα υπάρξει συνέχεια στην Πορτογαλία και την Ισπανία; Πιστεύω ότι αυτό θα μετρήσει στις αγορές, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για παγιωμένη συμφωνία», τονίζει ο επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας Παγκόσμιων Αγορών της BNP Paribas-Fortis στις Βρυξέλλες

Η Αλίν Σούλινγκ από τη Fortis Bank, σχολιάζει ότι «είχε γίνει σαφές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το μηχανισμό αφού δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Πλέον, ο κίνδυνος χρεοκοπίας υποχωρεί δραματικά» και προσθέτει ότι «θα πρέπει να δούμε τους όρους που συνοδεύουν τα δάνεια, αν και πιστεύουμε ότι η χρηματοδότηση θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια».