Tο γερμανικό περιοδικό Focus ξαναχτύπησε! Μετά τον σάλο που προκάλεσε το εξώφυλλο που παρουσίαζε την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει άσεμνη χειρονομία, στο τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα, η θεά του ελληνικού δωδεκαθέου, περιτυλιγμένη με μια κουρελιασμένη ελληνική σημαία, έχει παρατεταμένο το χέρι της… ζητιανεύοντας.

Ads

Το εβδομαδιαίο περιοδικό φιλοξενεί πολυσέλιδο αφιέρωμα στην ελληνική δημοσιονομική κρίση, το οποίο αποτελείται από τρία μέρη, δύο ρεπορτάζ και μία συνέντευξη.

Στο πρώτο ρεπορτάζ, το οποίο φέρει τον τίτλο «Αντίο Ευρώ;», αναφέρεται στον υπότιτλο : «Η Γερμανία θα πρέπει να διαθέσει για τη διάσωση της Ελλάδας ακόμη περισσότερα δισ. Ευρώ σε σχέση με ό, τι σχεδιαζόταν αρχικά. Δεδομένου ότι κλυδωνίζονται και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, συντρέχει ο κίνδυνος να υπάρξει και περαιτέρω κόστος (διάσωσης αυτών), καθώς και να σημάνει το τέλος της ίδιας της Ευρωζώνης».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην ομιλία του μέλους του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Thilo Sarrazin, στο πλαίσιο της Οικονομικής Διάσκεψης του Μονάχου, στην οποία εξέφρασε την άποψη ότι «η περίπτωση της Ελλάδας είναι αδιέξοδη και ότι οι στόχοι που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση είναι μη ρεαλιστικοί».

Παράλληλα, το δημοσίευμα παρουσιάζει και κάποιους τίτλους ελληνικών εφημερίδων, όπως του Βήματος «Οι Γερμανοί είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί μας στην Ευρώπη», αλλά και σκίτσο της ίδιας εφημερίδας, όπου η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίζεται ως βρικόλακας.

Ads

Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει ότι «τέτοια στάση ενοχλεί πολλούς εκ των μελλοντικών χρηματοδοτών της χώρας» και καλεί τους Έλληνες «να σταματήσουν να ζουν πέραν των δυνατοτήτων τους, όπως έκαναν τόσο καιρό». Επιπλέον, στο κείμενο αναφέρεται και ο τραπεζίτης και εφοπλιστής Σπύρος Λάτσης, καθώς όπως σημειώνει ο συντάκτης «μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα απέβαινε καταστροφική για τον Λάτση, καθώς ο ίδιος έχει επενδύσει 12 δισ. Ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και περίπου 54 δισ. Ευρώ για λογαριασμό πελατών του ομίλου του».

Στη συνέχεια, γίνεται μία αναφορά στα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, στα απεργιακά μέτωπα, στην κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας, στα νέα οικονομικά μέτρα αλλά και στις γερμανικές επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο του Focus, ορισμένοι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και δη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) μελετούν το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το «Νομοσχέδιο για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη», που προβλέπει το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ ο επικεφαλής του κόμματος και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Guido Westerwelle, φέρεται να προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές που διαφωνούν.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το περιοδικό, οι επικριτές του Ευρώ σχεδιάζουν να καταθέσουν προσφυγή κατά της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος του περιοδικού Focus για την ελληνική κρίση, αναφέρονται τρία σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Τα σενάρια όπως παρουσιάζονται είναι τα εξής:

Σενάριο 1ο: Δισεκατομμύρια για την Ελλάδα. Τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ χορηγούν πιστώσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για το πιο πιθανό σενάριο. Ο Daniel Gros, επικεφαλής του think tank «Centre for European Policy Studies» με έδρα στις Βρυξέλλες εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα ενδέχεται η ΕΚΤ να υποχρεωθεί να υιοθετήσει μία πληθωριστική πολιτική με αποτέλεσμα το Ευρώ να μετατραπεί σε μαλακό νόμισμα. «Το αργότερο τότε θα πρέπει η Γερμανία να εγκαταλείψει την Ε.Ε.», κρίνει ο νομικός Manfred Brunner, ο οποίος είχε καταθέσει προσφυγή και κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Σενάριο 2ο: Η ήπια χρεοκοπία της Ελλάδας. Θεωρείται από τους ειδικούς ως η βέλτιστη διέξοδος από την κρίση, η οποία υποχρεωτικά θα σήμαινε και αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ακόμη και το σύνολο του ελληνικού χρέους δεν θα ήταν αρκετό για να ξεσπάσει νέα τραπεζική κρίση. Το πρόβλημα αυτού του σεναρίου είναι ότι, εάν οι αγορές δεν πιστέψουν τις υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και οι Έλληνες δεν εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας, η Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει το αργότερο σε πέντε χρόνια το ίδιο, αν όχι χειρότερο, πρόβλημα.

Σενάριο 3ο: Έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πρόκειται για το σενάριο που προκρίνει ο Werner Langen, επικεφαλής των Γερμανών Ευρωβουλευτών της Ένωσης (Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινονιστών). Το μειονέκτημα αυτού του σεναρίου είναι ότι πιθανόν οι κερδοσκόποι θα βρουν άλλο θύμα εντός της Ευρωζώνης.

Το αφιέρωμα καταλήγει με μία συνέντευξη του επικεφαλής των Γερμανών Σοφών για την Οικονομία, Wolfgang Franz, με τον τίτλο «Δεν μπορούμε να τους πετάξουμε έξω» και τον υπότιτλο «Ο Wolfgang Franz μιλάει για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και τις συνέπειες αυτής για τους Έλληνες». Στη συνέντευξη, ο Wolfgang Franz εκφράζει ανησυχίες ότι μετά την Ελλάδα μπορεί και άλλες χώρες της Ευρωζώνης με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα να ζητήσουν με τη σειρά τους διάσωση, αλλά ομολογεί ότι η λύση, που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση, είναι οικονομικά η πιο συμφέρουσα.

Ο Franz καταλήγει τονίζοντας ότι «η Γερμανία δεν θα πρέπει να παρουσιάζεται ως χώρα-πρότυπο στη διαχείριση των δημοσιονομικών της, καθώς και το γερμανικό δημοσιονομικό έλλειμμα είναι υψηλότερο απ’ όσο επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας».