Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και μέρους της διεθνούς κοινότητας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κατέθεσε το απόγευμα της Παρασκευής στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αίτημα αναγνώρισης Παλαιστινιακού Κράτους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Η επίδοση του αιτήματος έγινε κατά τη συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς με τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι-Μουν. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που πρακτικά ακυρώνει το αίτημα. Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι θα προωθήσουν το αίτημα και στη Γενική Συνέλευση.

Ads

Στη Γενική Συνέλευση το αίτημα για να εγκριθεί χρειάζεται την απλή πλειοψηφία των παρόντων. Οι Παλαιστίνιοι υπολογίζουν σε περισσότερους από 120 ψήφους που αρκούν για την έγκριση του αιτήματος.

Μετά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον γγ του ΟΗΕ ο Αμπάς μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν παγώσει εδώ και ένα χρόνο μετά από ένα μεγάλο διάστημα ακινησίας. «Μπήκαμε με καλό πνεύμα σε συνομιλίες» υποστήριξε ο κ.Αμπάς αλλά επέρριψε ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση γιατί υπονομεύει κάθε ευκαιρία επίλυσης από τις δεκάδες που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια. Υπογράμμισε τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης σαν ένα από τα μείζονα  προβλήματα που δυσχεραίνουν την επίλυση του ζητήματος.

«Το ισραηλινό τείχος, η απαγόρευση χορήγησης οικοδομικών αδειών σε Παλαιστίνιους από το Ισραήλ και οι κατεδαφίσεις συνεχίζονται» πρόσθεσε μιλώντας για τακτικές εθνοκάθαρσης από πλευράς του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστίνιων, ενώ τόνισε, ότι ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός της γάζας συνεχίζεται τρία χρόνια μετά την εισβολή, προκαλώντας μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών. Κατηγόρησε επιπλέον το Ισραήλ ότι παγιώνει την κατοχή.

Ads

Αποφασίσαμε να κάνουμε το ιστορικό βήμα και τον μεγάλο συμβιβασμό να ιδρύσουμε το παλαιστινιακό κράτος σε σύνορα πολύ μικρότερα από τα προβλεπόμενα, υπενθύμισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος τη Γενική Συνέλευση. Αλλά όλες οι πρωτοβουλίες μας προσέκρουσαν στο βράχο του ισραηλινού εποικισμού, επισήμανε.

Ως στόχους της Παλαιστίνης ανέφερε μεταξύ άλλων, την υλοποίηση του αναφαίρετου δικαιώματος των Παλαιστινίων για κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, την αποκήρυξη της βίας και όλων των μορφών της τρομοκρατίας και της κρατικής τρομοκρατίας, την μόνιμη λύση στη σύγκρουση στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας μετά τον τερματισμό του εποικισμού και τη συνέχιση της ειρηνικής αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή.

«Λυπάται» για το διάβημα το Ισραήλ

Η αντίδραση του Ισραήλ ήταν άμεση. “Λυπούμαστε για το διάβημα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκίντι Σμέρλινγκ, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. “Πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος προς μία πραγματική ειρήνη περνά μέσω των διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών πράξεων” πρόσθεσε.

Πρόταση για άμεση κατ’ ιδίαν συνάντηση από το Νετανιάχου

Πρόταση για άμεση κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, απευθυνόμενος σήμερα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λίγη ώρα μετά την παρέμβαση του Μαχμούντ Αμπάς.
«Ας συναντηθούμε πρόεδρε Αμπάς σήμερα κιόλας, εδώ στον ΟΗΕ», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. «Τείνω προσωπικά χείρα προς τον παλαιστινιακό λαό, όμως δηλώνω παράλληλα ότι το Ισραήλ επιθυμεί αληθινά την ειρήνη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτή δεν μπορεί να κηρυχθεί «με μια απόφαση του ΟΗΕ» και επισήμανε ότι «το υπόβαθρο της μακρόχρονης διένεξης Ισραήλ-Παλαιστίνιων είναι η άρνησή τους να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες  διέρρευσε από το Κουαρτέτο (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι, «επήλθε συμφωνία για το περιεχόμενο μιας κοινής δήλωσης, με την οποία προσδοκάται ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι».

Εορτασμοί αλλά και συγκρούσεις στη Ραμάλα

Την ίδια ώρα, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο πλήθος που μέσα σε εορταστικό κλίμα περίμενε την ομιλία του Αμπάς και την επίσημη κατάθεση του αιτήματος. Πάντως οι συγκεντρώσεις σε κάποια σημεία πήραν αιματηρή τροπή καθώς ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν στα βόρεια της Δυτικής Όχθης από πυρά του ισραηλινού στρατού, λίγο αφότου ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους χωρικούς και σε Ισραηλινούς εποίκους.

Νωρίτερα, συγκρούσεις ξέσπασαν όταν περίπου πενήντα Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν στο χωριό Κούσρα όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται βίαια περιστατικά, σπάζοντας τα παράθυρα αρκετών σπιτιών.