Κατά 1,6% επιβραδύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους έφτασε μόλις το 1,6% σε ετήσιο ρυθμό, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που γίνεται για την ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους στις ΗΠΑ, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ads

Ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος κατά 0,8% της πρώτης εκτίμησης για την ανάπτυξη που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιουλίου (2,4%).

Ωστόσο είναι κατά λίγο υψηλότερος από το 1,4% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της πρώτης οικονομίας παγκοσμίως είχε αυξηθεί κατά 3,7%.

Ads

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, με σημερινές δηλώσεις του επισήμανε ότι η ανάκαμψη της ομοσπονδιακής οικονομίας «είναι ηπιότερη της αναμενόμενης και προς το παρόν ανολοκλήρωτη», έστω κι αν «η ανάπτυξη αυτή το 2011 θα εδραιωθεί”. Αρα, “πρέπει να ληφθούν από την Fed και πρόσθετα νομισματικά μέτρα, γιά να υποστηριχθεί η ομοσπονδιακή οικονομία».

«Η νομισματική μας επιτροπή προτίθεται να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα, προς το συμφέρον της οικονομίας μας στη διάρκεια του β’ εξαμήνου, έστω κι αν φανούν επώδυνα, εάν τούτο αποδειχθεί αναγκαίο, θα ληφθούν δε τα μέτρα αυτά ιδίως στην περίπτωση που η επιδείνωση της οικονομίας μας προκύψει μεγάλη» τόνισε ο αξιωματούχος.