Ads

Στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία έφτασε, αεροπορικώς, ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε να δώσει άδεια στον Μπεν Άλι για να εισέλθει στη Γαλλία. Εν τω μεταξύ στη Τυνησία οι συγκρούσεις και οι λεηλασίες συνεχίζονται.

«Το βασίλειο καλωσόρισε την άφιξη του Προέδρου Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι και της συζύγου του», ανέφερε το ανακοινωθέν της μοναρχίας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπεν Αλί αποχώρησε χτες από την προεδρία της Τυνησίας, ενώ πρώτα είχε καθαιρέσει την κυβέρνηση και είχε κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ads

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν χρήση των όπλων τους εάν κάποιος ύποπτος δεν υπακούει στις εντολές τους και, τρίτον, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας επ’ αόριστον από τις 5 το απόγευμα σήμερα (τοπική ώρα) μέχρι τις 7 το πρωί», αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα.

Μετά την αποχώρηση του Μπεν Αλί, ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι με διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας και κάλεσε τους πολίτες σε ενότητα, ζητώντας τους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ωστόσο, σήμερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε ότι βάσει του συντάγματος ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και όχι ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα προέδρου της χώρας και όρισε ως «προσωρινό πρόεδρο» τπν πρόεδρο του Κοινοβουλίου Φουέντ Μεμπαζάα, ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό του πρωθυπουργού την ώρα που εξήγγειλε χτες ότι αναλαμβάνει την εξουσία της χώρας.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τυνησίας ΤΑΡ και η κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τυνησίας Φουέντ Μμπάζα ορκίστηκε σήμερα προσωρινός πρόεδρος της χώρας και ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο τόνισε επίσης ότι βάσει του συντάγματος πρέπει να διεξαχθούν εκλογές το αργότερο εντός 60 ημερών από σήμερα.

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός της χώρας υποστηρίζει ότι ο Μπεν Άλι έχει υπογράψει προεδρικό διάταγμα με το οποίο προβλέπεται η ανάληψη καθηκόντων μεταβατικού προέδρου από τον ίδιο.

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τυνησίας Μοχάμεντ Γκανούσι δήλωσε ότι οι τυνήσιοι διαφωνούντες και εξόριστοι είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στη χώρα. «Μπορούν να επιτρέψουν όποτε το θελήσουν. Είναι η χώρα τους», τόνισε.

Στο πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης, το πρακτορείο ΤΑΡ μεταδίδει πως «βάσει διατάγματος που υπεγράφη από τον πρόεδρο της χώρας με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2011, ο Μοχάμεντ Γανούσι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου της δημοκρατίας».

Ο Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε σήμερα πως θα συναντηθεί αύριο με τους εκπροσώπους από τα πολιτικά κόμματα της χώρας για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Συγκρούσεις και λεηλασίες

«Πλήρες χάος» δήλωσε πως επικρατεί στη χώρα ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι. Οι συγκρούσεις και οι λεηλασίες συνεχίζονται. Το σούπερ-μάρκετ Geant (Γίγας), στη βόρεια έξοδο της Τύνιδας, λεηλατήθηκε ύστερα από επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα σε αυτό. Ένα τμήμα του καταστήματος πυρπολήθηκε χθες Παρασκευή.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπασαν στη διάρκεια της νύχτας τις βιτρίνες των καταστημάτων, τα οποία είχαν πυρποληθεί και άρπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Διαδηλωτές επιτέθηκαν και λεηλάτησαν τις τελευταίες ημέρες κυρίως πολυκαταστήματα των γαλλικών εταιριών Carrefour και Casino, στα οποία ήταν συνέταιροι επιχειρηματίες προσκείμενοι στην κυβέρνηση του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Δύο ακόμη καταστήματα Carrefour, στη Μάρσα, βορείως της Τύνιδας, και στη συνοικία Γαζάλα λεηλατήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής. Επίσης τρία πολυκαταστήματα των εταιριών Monoprix και Magasin General λεηλατήθηκαν σε άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Ο κεντρικός σταθμός τρένων στην πρωτεύουσα της χώρας, στην Τύνιδα, φλεγόταν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Πολυκαταστήματα πυρπολήθηκαν και σημειώθηκαν λεηλασίες. Ελικόπτερα με αναμμένους προβολείς πετούσαν πάνω από την πόλη. Στο κέντρο της Τύνιδας, αργά χτες ακούγονταν πυροβολισμοί, ενώ στρατιώτες στη πρωτεύουσα και στα περίχωρα σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ομάδες νεαρών με αυτοσχέδια όπλα έχουν συγκεντρωθείς σε συνοικίες της πρωτεύουσας και «προστατεύουν σπίτια και ιδιοκτησίες».

«Η χώρα μας δεν αξίζει όλα όσα συμβαίνουν. Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών», δήλωσε ο Γανούσι, που πρόσθεσε ότι «είμαστε στην υπηρεσία του τυνησιακού λαού».

Εν τω μεταξύ, δεκάδες κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους από φωτιά που ξέσπασε σε φυλακή της πόλης Μοναστίρ της Τυνησίας και δεκάδες διέφυγαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Γιατρός του τοπικού νοσοκομείου δήλωσε ότι τουλάχιστον 42 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά. «Τριανταένας νεκροί μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο και ακολούθησαν ακόμα έντεκα», δήλωσε ο γιατρός Αλι Σάτλι του νοσοκομείου Φατούμα Μπουργκίμα της πόλης Μοναστίρ.

Σύμφωνα με το γιατρό, «η πυρκαγιά προκλήθηκε όταν κρατούμενος έβαλε φωτιά σε ένα στρώμα θαλάμου στο οποίο βρίσκονταν τη στιγμή εκείνη 90 κρατούμενοι σε μια προσπάθεια ομαδικής απόδρασης από τη φυλακή. Ακολούθησε πανικός και από τον πρόσθετο λόγο ότι φρουροί της φυλακής άνοιξαν πυρ».

Διεθνείς αντιδράσεις

Έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις της Τυνησίας να διατηρήσουν την ειρήνη ώστε να επιλυθεί η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, απηύθυνε σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απηύθυνε έκκληση για «εθνική συναίνεση όσον αφορά τους τρόπους εξόδου της χώρας από την κρίση έτσι ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για το σεβασμό της βούλησης του λαού της Τυνησίας».

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξήρε το θάρρος που επέδειξε ο λαός της Τυνησίας κατά τη διάρκεια της κρίσης που οδήγησε στη φυγή τον πρόεδρο της χώρας Ζιν αλ Αμπεντίν Μπεν Άλι και ζήτησε από τη νέα τυνησιακή κυβέρνηση να προκηρύξει στο άμεσο μέλλον ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Στις δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος καλεί όλες τις πολιτικές πλευρές στη βορειοαφρικανική χώρα να διατηρήσουν τη ηρεμία και να αποφύγουν τη βία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να υπάρξει «ειρηνική επίλυση» της εξελισσόμενης κρίσης στην Τυνησία μετά την φυγή του πρώην προέδρου της νωρίτερα στο αποκορύφωμα της λαϊκής εξέγερσης που διαρκεί ένα μήνα κι έχει στοιχίσει δεκάδες ζωές.

Την «έντονη ανησυχία» της για τις εξελίξεις στην Τυνησία εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Η κατάσταση στην Τυνησία είναι πάρα πολύ σοβαρή. Δείχνει ότι η αποτελμάτωση έκανε το λαό πολύ ανυπόμονο», δήλωσε πριν συναντηθεί με ανώτατα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών στο Μάιντς.

«Θα χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα εκεί θα εξελιχθούν ειρηνικά και ότι θα έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα να θρηνήσουμε», πρόσθεσε η Μέρκελ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι «συστάθηκε ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσης για να βοηθήσει πολίτες της Γερμανίας που παραθέριζαν στην Τυνησία».

Η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως τη βούληση του λαού της Τυνησίας για δημοκρατία, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παίρνοντας για πρώτη φορά σαφή θέση υπέρ του κινήματος διαμαρτυρίας στην Τυνησία. Παράλληλα, στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις εορτασμού για την πτώση του Μπεν Αλί.