Ένας από τους δράστες της δολοφονίας του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών , είχε συλληφθεί στην Κένυα το 2010 και ήταν γνωστός στις Βρετανικές αρχές. Μάλιστα σύμφωνα με παιδικό του φίλο τον είχε προσεγγίσει η MI5 με στόχο να τον στρατολογήσει ως «σύνδεσμο». 

Ads

 
Ειδικότερα ο 28χρονος Μάικλ Αντεμπολάτζο, είχε τεθεί υπό κράτηση το 2010 από την αστυνομία της Κένυας και οι βρετανικές Αρχές είχαν μεσολαβήσει τότε μέσω του προξενείου.
 
Η αποκάλυψη αυτή είχε γίνει από φίλο του δράστη, ωστόσο τώρα επιβεβαιώθηκε επίσημα. Ο φίλος του Μάικλ Αντεμπολάτζο είχε τονίσει σε συνέντευξή του στο BBC πως ο 28χρονος δράστης είχε συλληφθεί στην Κένυα και στα κρατητήρια είχε κακοποιηθεί σωματικά και σεξουαλικά.
 
Όπως σημείωσε με την επιστροφή του ήταν τελείως διαφορετικός, ενώ αποκάλυψε πως από τη σύλληψή του στην Κένυα τον προσέγγισε η υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας με στόχο να τον στρατολογήσει και να δουλέψει ως «σύνδεσμος» για την MI5.
 
Ο Αντεμπολάτζο είχε αρνηθεί ωστόσο οι αρχές συνέχισαν να τον πιέζει. «Σχεδόν παρενοχλείτο από την Μ15, αυτό είναι κάτι που μου δήλωσε σαφώς», ανέφερε ο φίλος τους στο BBC. Σημειώνεται πως μετά την μετάδοση της συνέντευξης ο φίλος του Αντεμπολάτζο, Αμπού Νουσάιμπαχ, συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές. Συνολικά για την υπόθεση έχουν συλληφθεί εκτός από τους δύο δράστες, ακόμα εννέα άτομα.
 
Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Κένυα είχαν συλλάβει τον Αντεμπολάτζο καθώς ήταν ύποπτος για συμμετοχή σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της εξτρεμιστικής σομαλικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ. Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της Κένυας, Μπονιφέις Μιουάνκι επισήμανε ότι ο Μάικλ Αντεμπολάτζο είχε συλληφθεί μαζί με άλλα πέντε άτομα και αργότερα απελάθηκε.
 
Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως ο Αντεμπολάτζο δεν είχε συλληφθεί, ωστόσο στη συνέχεια διευκρινιστικέ πως υπήρξε σύγχυση με τα ονόματα, καθώς είχε συλληφθεί με διαφορετικά στοιχεία.
 
Η ισλαμική Αλ-Σαμπάμπ, όπως αναφέρει το BBC, συνδέεται με την Αλ Κάιντα και εκτιμάται πως αριθμεί 7.000 έως 9.000 άτομα. Μεταξύ άλλων, η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Ουγκάντα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010 με 76 νεκρούς.
 
Οι δύο δράστες της δολοφονίας του στρατιώτη στο Λονδίνο παραμένουν υπό κράτηση σε νοσοκομείο καθώς δέχτηκαν πυρά από τις αστυνομικές δυνάμεις μετά την πράξη τους. Η κατάστασή τους σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι σταθερή.
 
Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση, η οποία δέχεται κριτική για τη δολοφονία-σοκ του στρατιώτη, πρόκειται να ενεργοποιήσει μία νέα ομάδα για να αντιμετωπίσει τους ακραίους μουσουλμάνους ιεροκήρυκες.
 
Όπως ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη ομάδα θα έχει ως έργο της την καταπολέμηση της ακραίας ιδεολογίας που κηρύττεται σε σχολεία και τεμένη και την εντατικοποίηση των ελέγχων στο Διαδίκτυο για τον εντοπισμό υλικού που υποκινεί στην βία.
 
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Αντεμπολάτζο διένειμε εξτρεμιστικό υλικό και έκανε κήρυγμα με το ίδιο περιεχόμενο.
 
Η θρησκευτική οργάνωση «Faith Matters» ανακοίνωσε ότι ο θάνατος του Ρίγκμπι οδήγησε στην αύξηση των επιθέσεων σε βάρος μουσουλμάνων. Περίπου 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε νέα διαδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο στο Νιούκασλ η ακροδεξιά Συμμαχία Άμυνας της Αγγλίας.