Με διπλάσιο ρυθμό από τις αρχικές εκτιμήσεις θα αναπτυχθούν οι οικονομίες της ευρωζώνης το 2010, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν. Σε ετήσιο επίπεδο, ο ρυθμός ανάπτυξης που προβλέπει η Κομισιόν για την ευρωζώνη ανέρχεται στο 1,7% για το 2010, έναντι 0,9% που προέβλεπε το Μάιο και 4,1% του 2009. Το ΑΕΠ της Γερμανίας εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί κατά 3,4%, ποσοστό τριπλάσιο από την προηγούμενη πρόβλεψη του Μαΐου.

Ads

Οι νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν εναρμονίζονται με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία στις 2 Σεπτεμβρίου είχε ανακοινώσει για το 2010 ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 1,4% και 1,7% για την ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει η έκθεση, μεταξύ των σημαντικότερων κινδύνων που περιορίζουν τον εκτιμώμενο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης είναι η επανεμφάνιση ανισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο, τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι εντάσεις στις αγορές δημόσιου χρέους που παρατείνουν την αβεβαιότητα.

«Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, με μεγαλύτερη δυναμική απ’ αυτή που είχε εκτιμηθεί την άνοιξη, ενώ η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης αποτελεί θετικό οιωνό για την αγορά εργασίας» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Ads

Ο Φινλανδός επίτροπος έσπευσε όμως να ξεκαθαρίζει ότι οι αβεβαιότητες παραμένουν και μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων εξακολουθούν να βρίσκονται η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2010, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% και 0,3% αντίστοιχα σε τριμηνιαίο επίπεδο.

Για το σύνολο της ΕΕ, η ανάπτυξη αναμένεται να ξεπεράσει το 1,8% σε ετήσιο επίπεδο, έναντι 1% που προβλέπονταν τον Μάιο.

Σε επίπεδο πληθωρισμού, η Κομισιόν εκτιμά ότι δεν θα υπερβεί το 1,4% σε ετήσια βάση -έναντι 1,5% που είχε προβλέψει τον Μάιο.

Η εκτίμηση αυτή, ωστόσο, είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη της ΕΚΤ, η οποία θεωρεί ότι ο πληθωρισμός για το 2010 θα κυμανθεί μεταξύ 1,5%-1,7%.