Στη δέσμευση να μειώσουν στο μισό μέχρι το 2013 το δημοσιονομικό τους έλλειμμα σε σχέση με το ΑΕΠ τους θα προχωρήσουν στη σημερινή τελική τους ανακοίνωση οι χώρες της G20. Απέρριψε, παράλληλα, την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στις τράπεζες, επιτρέποντας παράλληλα στις χώρες μέλη της που το επιθυμούν να επιβάλλουν φόρους στις τράπεζές τους και αποφάσισε να ζητήσει από τις «αναδυόμενες χώρες με πλεόνασμα να αυξήσουν την ευελιξία» της συναλλαγματικής τους ισοτιμίας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης της G20, έξω από το κτίριο όπου συνεδριάζει η ομάδα των 20 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων χωρών σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, με δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας να τυλίγονται στις φλόγες.

Ads

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο τέλος της μεγάλης πορείας στο Τορόντο, όπου χιλιάδες διαδηλωτές υπό βροχή, φώναξαν συνθήματα κατά της πολιτικής των ηγετών της G20, καταγγέλλοντας το κόστος της συνόδου κορυφής και καλώντας τους ηγέτες να υπερασπιστούν τους πιο φτωχούς.

Η αστυνομία του Τορόντο προσήγαγε περίπου το Σάββατο 480 ανθρώπους, όπως δήλωσαν σήμερα στο γαλλικό πρακτορείο οι αρχές ασφαλείας του Καναδά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Καναδού πρωθυπουργού Στήβεν Χάρπερ Δημήτρης Σούδας επέρριψε την ευθύνη για τα επεισόδια σε «μία χούφτα χούλιγκανς που επέλεξαν τη βία για να εκφράσουν τις, όπως τις αποκαλούν, διαφορετικές απόψεις τους με τους ηγέτες της G20». Σήμερα, Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις στο Τορόντο, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι συλληφθέντες μετά τα χθεσινά επεισόδια έφτασαν τους 584.

Υποστηρικτές των συλληφθέντων συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από κέντρο προσωρινής κράτησης που έχει στηθεί σε ένα κινηματογραφικό στούντιο, ενώ μια δεύτερη ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σε ένα πάρκο, δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Τιμ Μπάροουζ, σημειώνοντας ότι οι αρχές αναμένουν την πραγματοποίηση κι άλλων διαδηλώσεων.

Δέσμευση για μείωση στο μισό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ως το 2013

Ads

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την επερχόμενη δέσμευση των κρατών της G20 να μειώσουν στο μισό το δημοσιονομικό τους έλλειμμα ως το 2013. «Θα αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση. Για να είμαι ειλικρινής είναι περισσότερο απ’ ότι περίμενα, επειδή είναι συγκεκριμένο και έγινε αποδεκτό από όλες τις βιομηχανικές χώρες. Νομίζω ότι αυτό είναι μία επιτυχία» επεσήμανε στον Τύπο η Μέρκελ μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου.

Στο σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής στο Τορόντο υπογραμμίζεται ότι τα σχέδια για τη μείωση των ελλειμμάτων θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας, για να μην θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη. «Για να είναι βιώσιμη η ανάκαμψη, οφείλουμε να συνεχίσουμε τα υπάρχοντα προγράμματα για την ανάκαμψη και να εργαζόμαστε ταυτοχρόνως για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας σταθερής ιδιωτικής ζήτησης. Ταυτοχρόνως τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν τη σημασία των βιώσιμων δημοσιονομικών και την ανάγκη για τις χώρες μας να φτιάξουν αξιόπιστα προγράμματα δημοσιονομικής βιωσιμότητας, που θα είναι κατάλληλα κατανεμημένα και υπέρ της ανάπτυξης, που θα είναι διαφοροποιημένα και προσαρμοσμένα στις εθνικές καταστάσεις» επισημαίνεται στο κείμενο.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ηγέτες της G20 πέτυχαν το στόχο τους για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την επιβλαβή παγκόσμια ύφεση που σημειώθηκε πέρυσι. Ωστόσο, πρόσθεσε ο Μπ. Ομπάμα, οι κυβερνήσεις έχουν ακόμη μπροστά τους πολύ δρόμο για να κρατήσουν στην επιφάνεια την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.


«Όχι» στην επιβολή παγκόσμιου φόρου στις τράπεζες

Παράλληλα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η G20 αποφάσισε να επιτρέψει στις χώρες μέλη της που το επιθυμούν να επιβάλλουν φόρους στις τράπεζές τους, όμως απέρριψε τις εκκλήσεις για την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες από το Τορόντο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ θέλουν οι τράπεζές τους να πληρώσουν για τα μεγάλα πακέτα στήριξης που τους προσφέρθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Όμως ο Καναδάς και κάποιες αναδυόμενες χώρες, ο τραπεζικός τομέας των οποίων επηρεάστηκε λιγότερο από την κρίση, αντιτίθενται στα αιτήματα για την επιβολή ενός φόρου σε όλες τις χώρες της G20, επειδή φοβούνται ότι θα βλάψει την οικονομία τους.

Αίτημα «αύξησης της ευελιξίας» της συναλλαγματικής ισοτιμίας από τις «αναδυόμενες χώρες με πλεόνασμα»

Η G20 θα ζητήσει, επίσης, από τις «αναδυόμενες χώρες με πλεόνασμα να αυξήσουν την ευελιξία της συναλλαγματικής τους ισοτιμίας» σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, ένα αντίτυπο της οποίας έχει στην κατοχή του το γαλλικό πρακτορείο.

«Οι αναδυόμενες οικονομίες με πλεόνασμα (εμπορικό και κεφαλαίου) θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις εθνικές συνθήκες για να: ενισχύσουν την κοινωνική προστασία, να αυξήσουν τις επενδύσεις στην υποδομή και να βελτιώσουν την ευελιξία της ισοτιμίας τους» αναφέρει το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης.

Η παραπάνω απόφαση της G20 έρχεται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Κίνας ότι έχει σκοπό να αφήσει το νόμισμά της να κινηθεί πιο ελαστικά σε σχέση με το δολάριο.

Μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ή ενίσχυση της οικονομική ανάπτυξης;

Στην έναρξη της συνόδου της G20, οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ διαφώνησαν για το αν οι πλούσιες χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων ή να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη. Σύμφωνα όμως με τη Μέρκελ στο χθεσινό δείπνο οι ηγέτες των χωρών της G20 δέχθηκαν τη συμβιβαστική πρόταση του Καναδά, η οποία περιλαμβάνει το στόχο οι «ανεπτυγμένες οικονομίες» να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα στο μισό ως το 2013.

Από την πλευρά του, κατά την πρώτη συνάντηση των ηγετών της G20, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, άσκησε κριτική σε Ευρώπη και Ιαπωνία, σημειώνοντας ότι δεν έχουν ακόμη υλοποιήσει μια πολιτική που θα επέτρεπε να σκεφτούμε ότι θα έχουν μία ανάπτυξη που θα υποκινείται από την εσωτερική ζήτηση. «Δεν πιστεύω ότι έχουμε δει ακόμη από την πλευρά αυτών των χωρών ένα σύνολο πολιτικών που θα έδινε σε όλον τον κόσμο ένα αίσθημα ασφάλειας ότι θα δούμε μια πιο ισχυρή ανάπτυξη που θα οφειλόταν στην εσωτερική ζήτηση στις χώρες αυτές στο μέλλον», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών στον Καναδά.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε εξάλλου ότι η σύνοδος κορυφής της G20 θα πρέπει να αφορά «ουσιαστικά την ανάπτυξη», διαφοροποιώντας ουσιαστικά την θέση του από τις Ευρωπαϊκές ηγεσίες, που επιθυμούν να στρέψουν τη συζήτηση στο θέμα των ελλειμμάτων.

Εν τω μεταξύ, το δίπολο ΗΠΑ και Βρετανία φαίνεται να συμμερίζεται το στόχο της «βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης» παρότι υπάρχουν «διαφοροποιημένες προσεγγίσεις», σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Υπήρξαν διαφοροποιημένες απαντήσεις από τις δύο χώρες μας επειδή οι καταστάσεις μας είναι διαφορετικές, αλλά προχωρούμε προς την ίδια κατεύθυνση, αυτή της βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στο Τορόντο μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό. «Ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο που είναι αυτός της παγκόσμιας ανάπτυξης και της σταθερότητας», δήλωσε ο Κάμερον.

Οι δύο ηγέτες είχαν ιδιαίτερη συνάντηση για πρώτη φορά, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20.

Από την πλευρά της Βραζιλιάς, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γκουίντο Μαντέγκα, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχουν ξεκινήσει γίνεται σε βάρος των αναδυομένων χωρών.

Οι προσαρμογές αυτές για να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα «πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να μην πνίγουν την ανάπτυξη», δήλωσε σε διάσκεψη ο Μαντέγκα, ο οποίος είναι επικεφαλής της βραζιλιάνικης αντιπροσωπείας στη σύνοδο κορυφής της G20 καθώς απουσιάζει ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Αν (αυτές οι οικονομικές πολιτικές) εφαρμοστούν στις αναπτυγμένες χώρες, είναι ακόμη χειρότερο, επειδή αυτές οι χώρες, αντί να τονώσουν την ανάπτυξη, δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη δημοσιονομική προσαρμογή και, αν είναι εξαγωγείς, θα κάνουν αυτή την προσαρμογή σε βάρος μας», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι αναπτυγμένες χώρες που βρίσκονται σε κρίση σκοπεύουν έτσι «να καταλάβουν τις αναδυόμενες αγορές που έχουν ισχυρότερη ανάπτυξη από τις δικές τους».

Η Κίνα, μέσω του υπεύθυνου της αντιπροσωπείας της, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις της G20 για το γιουάν. «Αν υπάρχει μια αλλαγή στην ισοτιμία του γιουάν, αυτή οφείλεται στην εσωτερική δυναμική της κινεζικής οικονομίας κι όχι στην πίεση μιας οποιασδήποτε χώρας ή διεθνούς οργάνωσης», δήλωσε ο Μα Σιν, αξιωματούχος της Επιτροπής

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο δήλωσε ότι η χώρα του επιδιώκει μια στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ και πως οι δύο χώρες έχουν ήδη πλησιάσει η μία την άλλη.

«Πρέπει να παραμείνουμε στην ίδια πορεία και να ενεργούμε μαζί», δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος. «Θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε την επικοινωνία και το συντονισμό με την αμερικανική πλευρά σε σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο να επισκεφθεί επισήμως τις ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε και στην ένταση ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα τονίζοντας ότι υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Νότιας Κορέας με στόχο να καταδικαστεί η Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη βύθιση, όπως υποστηρίζει η Νότια Κορέα, ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους το Μάρτιο. «Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες για τέτοια ανεύθυνη συμπεριοφρά στη διεθνή σκηνή», πρόσθεσε.