Λίγο πριν ξεκινήσει η έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα βοηθά τις ευρωπαϊκές χώρες της να αποσοβήσουν τον κίνδυνο μελλοντικών κρίσεων χρέους, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία ενός τέτοιου μηχανισμού σταθερότητας.

Ads

«Δεν θα συμμετάσχουμε σε έναν μηχανισμό σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Βρετανός διπλωμάτης αναφερόμενος στις προσπάθειες δημιουργίας ενός είδους ταμείου, που θα δραστηριοποιείται με ταχύτητα όταν μια χώρα -μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα.

Σε σχετική απόφαση θέλει να καταλήξει σήμερα το Ecofin ώστε να προλάβει το άνοιγμα των αγορών. Οι 27 αναμένεται να κάνουν μια ισχυρή δήλωση πριν το άνοιγμα – τη Δευτέρα- των χρηματαγορών που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά προς τους κερδοσκόπους. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι «μέχρι το βράδυ θα υπάρχει μια αδιαπέραστη γραμμή άμυνας».

Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ. «Πρέπει να δείξουμε ξανά σήμερα ότι με τη συνεργασία μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη με αργούς ρυθμούς. Και θα συμμετάσχουμε σε αυτό. Αλλά αναφορικά με τη στήριξη του ευρώ, αυτό αφορά προφανώς τις χώρες της ευρωζώνης», είπε συγκεκριμένα.

Ads

«Η σημερινή συνεδρίαση του Ecofin είναι μία σημαντική συνάντηση για τη στήριξη της ευρωζώνης και την αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές», δήλωσε κατά την άφιξή της η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα υπερασπιστούμε το ευρώ. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στο νόμισμά μας και θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγάδο, η οποία θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Ecofin καθώς η Ισπανία έχει την εξάμηνη εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομίας της Σουηδίας «δεν απέκλεισε» να συμμετάσχει η χώρα του στο μηχανισμό σταθερότητας που θα συνδράμει τις χώρες της ευρωζώνης, παρότι η ίδια δεν ανήκει σε αυτή.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, πραγματοποιήθηκε σήμερα. Οι δύο τους συζήτησαν την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και την αναγκαιότητα λήψης «αποφασιστικών μέτρων» από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εδραίωση εμπιστοσύνης στις αγορές, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γαλλικής προεδρίας, «συμφώνησαν για την ανάγκη να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στις αναταράξεις που επηρεάζουν τις αγορές».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν «την κατάσταση στις αγορές» και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και διαπίστωσαν ότι συμφωνούν ευρέως ότι είναι ανάγκη να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην τρέχουσα αναταραχή.

Σημειώνεται ότι στην έκτακτη συνεδρίαση δεν θα παραστεί ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς υπέστη αλεργικό σοκ και εισήχθη σε νοσοκομείο των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αισθάνθηκε αδιαθεσία επειδή ο οργανισμός του «δεν δέχτηκε καλά την θεραπεία στην οποία υποβαλλόταν».

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομίας η κατάσταση του βελτιώνεται.