Η επικεφαλής του υπερσυντηρητικού Tea Party, Σάρα Πέιλιν

Ads

Ο άνδρας που κατηγορείται μεταξύ άλλων για απόπειρα δολοφονίας της Αμερικανίδας βουλευτού, Γκαμπριέλ Γκίφορντς, τη δολοφονία έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη, προσήχθη χθες ενώπιον της δικαιοσύνης. Σφοδρές επικρίσεις δέχεται το υπερσυντηρητικό κίνημα Tea Party και ιδιαίτερα η ίδια η ηγέτιδά του Σάρα Πέιλιν, για υποκίνηση βίας.

Η βουλευτής Γκαμπριέλ Γκίφορντς, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση αλλά οι γιατροί της δηλώνουν αισιόδοξοι. Μεταξύ των νεκρών υπήρξε και ένα εννιάχρονο κορίτσι καθώς και ένας δικαστής. Χθες, κατά τη διάρκεια του πρωινού οι Αμερικανοί τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των έξι θυμάτων κατόπιν παρότρυνσης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, δήλωσε ότι προτεραιότητα αποτελεί να «διασφαλίσουμε ότι είμαστε ενωμένοι σαν χώρα» με αφορμή το τραγικό περιστατικό. Ο πρόεδρος θα ταξιδέψει την Τετάρτη στην Αριζόνα για να παραβρεθεί σε κηδεία των θυμάτων του μακελειού.

Ads

Ο Τζάρεντ Λόχνερ, 22 ετών, προσήχθη χθες για ενώπιον της δικαιοσύνης στο Φίνιξ της Αριζόνα, όπου τού γνωστοποιήθηκαν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει και οι οποίες επισύρουν μέχρι και τη θανατική ποινή. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που διήρκεσε λιγότερο από ένα τέταρτο, ο κατηγορούμενος φαινόταν να έχει πλήρη αντίληψη της κατάστασης. Απάντησε ήρεμα και συγκεντρωμένα στις ερωτήσεις του δικαστή. Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα.

Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων κάνουν λόγο για έναν νεαρό εξαιρετικά ασταθούς διανοητικής κατάστασης, δημιουργού βίντεο και κειμένων εξαιρετικά ασυνάρτητων στο διαδίκτυο. Ο ίδιος φέρεται να εκδιώχθηκε από τον στρατό εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών και από το πανεπιστήμιο εξαιτίας ανησυχητικής του συμπεριφοράς.

Πολλοί καταγγέλλουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τους υπερσυντηρητικούς του Tea Party και ιδιαιτέρως την Σάρα Πέιλιν, επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για τη δημιουργία κλίματος που υποκινεί τη βία. Τα μέλη του Tea Party χαρακτήρισαν «σκανδαλώδεις» τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον του κινήματος και της ηγέτιδάς τους, Σάρα Πέιλιν. «Δεν έχουμε καμία σχέση με το τραγικό και φρικτό αυτό γεγονός», ανακοίνωσε το Tea Party Express, μία από τις συνιστώσες του κινήματος, που θεωρεί ότι οι κατηγορίες απεικονίζουν τη βούληση της αμερικανικής αριστεράς να εκμεταλλευθεί πολιτικά το δράμα.

«Βρισκόμαστε στο στόχαστρο της Σάρα Πέιλιν» είχε δηλώσει η βουλευτής Γκίφορντς όταν κατά την περίοδο στήριξης της μεταρρύθμισης στην Υγεία, δέχθηκε επίθεση το σπίτι της. Τότε ήταν που η Σάρα Πέιλιν είχε δημοσιεύσει στη σελίδα της στο Facebook χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών που είχε θέσει στόχαστρα πάνω σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Μία από αυτές ήταν και η περιφέρεια της κυρίας Γκίφορντς. Κοινό στοιχείο αυτών των περιφερειών ήταν η στήριξη των βουλευτών τους στο νομοσχέδιο για την υγεία. Άλλωστε το ίδιο το σύνθημα της Πέιλιν, «Μην υποχωρείτε αλλά ξαναγεμίστε» («Don΄t retreat, reload») προκαλεί από μόνο του ανησυχίες σε μια χώρα όπου η οπλοκατοχή σαρώνει.

«Η οργή και το μίσος πυροδοτούν αντιδράσεις» δήλωσε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Ραούλ Γκριτζάλβα, ο οποίος τόνισε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να αναλογιστούν για ποιους λόγους στο πολιτικό κλίμα κυριαρχούν το μίσος, η οργή και η πίκρα. Οπως επεσήμανε στο CΒS ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Στένι Χόγερ, «το πολιτικό περιβάλλον των τελευταίων δύο ή τριών ετών ήταν το πιο βίαιο απ΄ όσα είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν». Η εφημερίδα «Νew Υork Τimes» παρομοίασε το κλίμα αυτό με τις πιο σκοτεινές στιγμές της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας: τις βίαιες διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ ή τις μεγάλες διαμάχες για τις αμβλώσεις και την οπλοχρησία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα, το 1995, που προκάλεσε τον θάνατο 168 ανθρώπων. Η «USΑ Τoday» υπενθύμισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2010 τριπλασιάστηκαν οι απειλές κατά της ζωής που δέχθηκαν μέλη του Κογκρέσου.