Την εντολή να αποσυρθεί από την πόλη Μιζράτα έλαβε λιβυκός στρατός, όπως δήλωσε ένας τραυματισμένος στρατιώτης που αιχμαλωτίστηκε από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών. Η πόλη αυτή, η μεγαλύτερη που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, πολιορκείται από τις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για σχεδόν δύο μήνες -χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ads

“Μας είπαν να αποσυρθούμε χθες”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο στρατιώτης Χάλεντ Ντόρμαν. Άλλος στρατιώτης, όταν ρωτήθηκε εάν η λιβυκή κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της Μιζράτα, απάντησε θετικά. Τέλος, ένας ακόμα νεαρός στρατιώτης πρόσθεσε ότι ο λιβυκός στρατός δέχθηκε επίθεση νωρίτερα σήμερα από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

Tο ενδεχόμενο ο στρατός του Καντάφι να πάψει να συμμετέχει στις εχθροπραξίες στη Μιζράτα, λόγω των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ, είχε αφήσει ανοιχτό νωρίτερα και ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καντάφι, Χάλεντ Κάιμ. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους, τη σύγκρουση με τους εξεγερμένους θα αναλάμβαναν οι τοπικές φυλές. Οι φυλές μπορεί να “λύσουν” το πρόβλημα “χρησιμοποιώντας βία ή μέσω διαπραγματεύσεων”, είχε προσθέσει ο κ. Κάιμ, σημειώνοντας επίσης ότι: “Η τακτική του στρατού είναι να εφαρμόσει μια χειρουργικού τύπου λύση. Ωστόσο, με τα αεροπορικά πλήγματα (των νατοϊκών), αυτό δεν επιτυγχάνεται”.

Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ συνεχίζονται στην Τρίπολη. Μάλιστα, από μια πολύ ισχυρή έκρηξη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, σε χώρο στάθμευσης κοντά στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία του Μουάμαρ Καντάφι, έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα.

Ads

Σημειώνεται ότι ένα ιταλικό ρυμουλκό πλοίο, στο οποίο οι λιβυκές αρχές είχαν απαγορεύσει να εγκαταλείψει το λιμάνι της Τρίπολης εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, κατάφερε να φτάσει σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Λιβύης και το πλήρωμά του επικοινώνησε με το πλήρωμα πολεμικού πλοίου του ΝΑΤΟ. Μετά την επικοινωνία αυτή, το πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ αναχώρησε για να συναντήσει το ρυμουλκό πλοίο “Asso 22”, ώστε να προσφέρει τη βοήθειά του στο πλήρωμα, το οποίο απαρτίζουν οκτώ Ιταλοί, δύο Ινδοί και ένας Ουκρανός.

Η κατάληψη του πλοίου και η απαγόρευση να εγκαταλείψει το λιμάνι της λιβυκής πρωτεύουσας επιβλήθηκε από τις λιβυκές αρχές λίγο πριν αρχίσουν οι αεροπορικές επιθέσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι. Μεγάλες διπλωματικές προσπάθειες είχαν καταβληθεί για να επιτραπεί στο ρυμουλκό πλοίο να εγκαταλείψει τη Λιβύη, ενώ η Ιταλία δήλωνε ότι το πλήρωμά του τελούσε υπό καθεστώς ομηρίας. Το “Asso 22” ανήκει στην εταιρεία Augusta Offshore, η οποία εδρεύει στη Νάπολη και εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών αρωγής στις πετρελαϊκές πλατφόρμες και στις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου.

Τέλος, η Κίνα προειδοποίησε χθες τη Βρετανία
όσον αφορά τα σχέδιά της για την αποστολή 12 στρατιωτικών συμβούλων στους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη ότι η ίδια αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κίνηση υπερβαίνει την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε εμφανή τη δυσαρέσκεια της Κίνας: “Η Κίνα πιστεύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει πρωτίστως ευθύνη να προστατεύει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και οι διάφορες πλευρές θα πρέπει αυστηρώς να συμμορφώνονται με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας στον χειρισμό των υποθέσεων”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Η Κίνα αποδοκιμάζει την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης υπερβαίνει την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας”, προσέθεσε.

Την αντίθεσή της στην αποστολή στρατιωτικών συμβούλων από τη Βρετανία στους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη είχε εκφράσει και η Ρωσία. Οι δύο χώρες, οι οποίες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο, απείχαν από την ψηφοφορία για την απόφαση με την οποία δόθηκε άδεια για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών κατά των δυνάμεων του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη.