Το Ισραήλ αποκλείει το πάγωμα ή έναν περιορισμό στην κατασκευή νέων κατοικιών στις ισραηλινές εποικιστικές συνοικίες στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου Ζβι Χάουσερ μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, μια μέρα μετά την έκκληση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Κάθριν Άστον για ακύρωση της σχετικής απόφασης.

Ads

«Δεν υπήρξε πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ιερουσαλήμ και δεν θα υπάρξει ένα τέτοιο πάγωμα. Αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του Ισραήλ εδώ και 40 χρόνια», δήλωσε ο Χάουσερ, ο οποίος μετέχει στην αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

«Δεν νοείται να υπάρχουν περιορισμοί στην ανέγερση κατοικιών στις συνοικίες όπου ζουν 300.000 κάτοικοι», πρόσθεσε αναφερόμενος στις δώδεκα συνοικίες όπου υπάρχουν οι ισραηλινοί οικισμοί στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ ενέκρινε τη Δευτέρα την κατασκευή 1.300 κατοικιών στον αραβικό τομέα της πόλης, προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων και τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον, ενώ η ειρηνευτική διαδικασία η οποία άρχισε εκ νέου το Σεπτέμβριο, δείχνει πιο εύθραυστη σήμερα παρά ποτέ.

Ads

Ο αραβικός ανατολικός τομέας της Ιερουσαλήμ κατελήφθη στη διάρκεια του πολέμου των ‘Εξι Ημερών το 1967 και στη συνέχεια προσαρτήθηκε στο εβραϊκό κράτος. Η προσάρτηση αυτή ουδέποτε αναγνωρίσθηκε από τη διεθνή κοινότητα.