Ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης άφησε σήμερα για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική κρίση που διέρχεται η χώρα σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε αυτή την απόφαση.

Ads

«Αν πυροδοτηθεί τώρα οικονομική κρίση, η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες σε ό,τι αφορά την πρόσβασή της στις αγορές για δανεισμό. Πιστεύω ότι πλανάται ένας κίνδυνος, ως προς την δυνατότητά μας να δανειοδοτηθούμε», υπογράμμισε ο ντος Σάντος, ο οποίος έλαβε μέρος στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. «Αυτήν την ώρα, μία πολιτική κρίση θα σπρώξει τη χώρα στα χέρια όσων της προτείνουν εξωτερική οικονομική βοήθεια» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα φέρει προς συζήτηση το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας στη βουλή της χώρας σήμερα, με την ψηφοφορία να αναμένεται την Τετάρτη. Σε περίπτωση καταψήφισής του, η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες ενδέχεται να καταρρεύσει, επιτείνοντας την κρίση χρέους στη χώρα της ΕΕ.

Εξάλλου, ο ηγέτης της πορτογαλικής κεντροδεξιάς, Πέδρο Πάσος Κοέλιου διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα λιτότητας στο κοινοβούλιο κάτι που εάν γίνει, αναμένεται να πυροδοτήσει κυβερνητική κρίση στην χώρα. Την ίδια ώρα τριάντα ένα βουλευτές των κομμάτων της πορτογαλικής αριστεράς τόνισαν πως θα προτείνουν ένα δικό τους πρόγραμμα λιτότητας.

Ads

Επιπλέον ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες έχει απειλήσει να παραιτηθεί εάν η αντιπολίτευση συνεχίσει να αρνείται να ταχθεί υπέρ των μέτρων λιτότητας, επιδεινώνοντας την κρίση που η κυβέρνηση λέει ότι ενδέχεται να αναγκάσει τη Λισαβόνα να ζητήσει στήριξη από την ΕΕ, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

«Θα έλεγα ότι είναι πιθανή η πτώση της κυβέρνησης, αν και όχι αναπόφευκτη, πράγμα το οποίο καταδεικνύει ότι υπάρχει πολύ λίγος χώρος για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Αντόνιο Κόστα Πίντου. «Και το χειρότερο είναι ότι το σχήμα του μεγάλου συνασπισμού μοιάζει όλο και περισσότερο απίθανο μετά από αυτή τη ρήξη ακόμα και σε αυτή την περίοδο της οξείας κρίσης χρέους».