Προβληματισμένος για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinischer Merkur.

Ads

«Δεν ανησυχώ ούτε για τη διάσωση του ευρώ ούτε για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γιούνκερ, συμπληρώνοντας: «Ανησυχώ ωστόσο ότι στη Γερμανία, η oμoσπονδιακή (κυβέρνηση) και οι τοπικές αρχές σταματούν σταδιακά να κοιτούν το κοινό καλό της Ευρώπης».

Έκδοση ομολόγων με «ρήτρα ευθύνης ιδιωτών» από το 2011 προβλέπει γερμανική πρόταση

Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα ομόλογα που θα εκδίδονται από χώρες της Ευρωζώνης από το 2011 θα περιλαμβάνουν «ρήτρα ευθύνης» ιδιωτών ομολογιούχων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ μετά το 2013, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Η «ρήτρα συλλογικής δράσης» (collective action clauses – CAC’s) θα επιτρέπει σε χώρες να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους εάν δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν ομαλά, με τέσσερις εναλλακτικούς τρόπους: Την επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων, τη μείωση των πληρωμών για τόκους, την περικοπή χρέους (haircut) ή την απομείωσή του. Οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Ads

Η ρήτρα αυτή θα προβλέπεται για τα ομόλογα που εκδίδονται μετά το 2011, έτσι ώστε η εφαρμογή της να ξεκινήσει με την έναρξη του νέου μηχανισμού διάσωσης που το Βερολίνο επιδιώκει να τεθεί σε ισχύ από το 2013, όταν λήξει ο σημερινός, προσωρινός ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης. «Δεδομένου ότι οι CAC’s θα συμπεριλαμβάνονται μόνο στις νέες εκδόσεις ομολόγων, θα χρειαστεί κάποιο χρόνος πριν υπάρξει επαρκής ποσότητα ομολόγων υπό τους νέους όρους για να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο αυτό», αναφέρεται σε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου. «Είναι απαραίτητο να εξεταστεί το περιεχόμενο, και ενδεχομένως να γίνει κάποια αναπροσαρμογή και τυποποίηση των όρων έκδοσης των ομολόγων στην Ευρωζώνη, αν είναι δυνατόν ήδη από το 2011», προστίθεται στο έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Οκτωβρίου να τροποποιήσουν την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να θεσμοθετηθεί μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων από τα μέσα του 2013, όταν θα εκπνεύσει η σημερινή, προσωρινή «ασπίδα προστασίας». Η γερμανική πρωτοβουλία για τη ρήτρα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στα μέσα Δεκεμβρίου.