Εξήντα οικονομολόγοι, τους οποίους συμβουλεύθηκε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, εκφράζουν την εκτίμηση ότι τα συμπτώματα της ύφεσης θα επιμείνουν τουλάχιστον για 1 έτος επιπλέον. Η σχετική δημοσκόπηση διενεργήθηκε το Μάιο.

Ads

«Για καιρό ακόμα οι κυβερνήσεις θα πασχίζουν με τα τεράστια χρέη, που δημιουργήθηκαν στην προσπάθειά τους να στηριχτούν με κρατικά κονδύλια οι οικονομίες σε ύφεση», αναφέρεται, και επισημαίνεται η πολύ ευάλωτη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη.

Κίνδυνοι για παράταση της ύφεσης απορρέουν, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, και από τη δημοσιονομική λιτότητα η οποία εφαρμόζεται στις χώρες – μέλη, καθώς εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη περιοριστική οικονομική πολιτική ζημιώνει την ανάπτυξη.

Αναφορικά με την ελληνική δημοσιονομική κρίση, εκφράζεται η άποψη πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μέτρα πρωτοφανή όσο και απαραίτητα. Γενικότερα, διατυπώνονται θετικές προβλέψεις για τους λεγόμενους «αδύναμους κρίκους» της ευρωπαϊκής οικονομίας: «Μέσα στα 5 επόμενα έτη, κράτη όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του μεγάλου δημόσιου χρέους».

Ads

Άλλωστε, οι 60 οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν «πολύ μακρινή» την πιθανότητα εξόδου των συγκεκριμένων κρατών από την Ευρωζώνη.