Χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου του Β’ τοποθετήθηκε στην πόλη Μπίτολα, ενώ ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ύψους 13 μ. στήθηκε σήμερα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Ads

Σήμερα το πρωί στήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι) το χάλκινο άγαλμα του έφιππου βασιλιά της Μακεδονίας, Φιλίππου του Β’. Η συνολική εγκατάσταση -βάθρο και άγαλμα- φτάνει τα 8,5 μέτρα ενώ το έργο παρέμενε εδώ και δυόμιση χρόνια έτοιμο και καλυμμένο στο πάρκινγκ του δημαρχείου της πόλης.

Παράλληλα, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την τοποθέτηση του τεράστιου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα. Οι εργασίες συναρμολόγησης του αγάλματος τελείωσαν εσπευσμένα χθες, όπου η όλη κατασκευή βρισκόταν σε κοινή θέα απλωμένη στην πλατεία.Το όλο εγχείρημα κόστισε ήδη 9,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία 5,3 εκατ. κόστισε το άγαλμα και η επιχάλκωσή του και άλλα 4,1 εκατ. η κατασκευή της βάσης του αγάλματος και του σιντριβανιού.

Τα αποκαλυπτήρια σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ και συμπλήρωσης 20 χρόνων της. Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου εντάσσεται στο σχέδιο ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πόλης «Σκόπια 2014», το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Ads

Σημειώνεται πως τόσο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Επίτροπος Στέφαν Φούλε, όσο και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, κάλεσαν, τις προηγούμενες ημέρες την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποφύγει ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικές από την μεριά της Ελλάδας.