Η μεταβατική στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται η τιμωρία διαδηλωτών και απεργών με ποινές και πρόστιμα.

Ads

«Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μία νέα πολιτική για την αντιμετώπιση των θεμάτων που άπτονται της εργασίας και των μισθών και σε αυτό το πλαίσιο το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο θα ποινικοποιεί κάποιες περιπτώσεις διαμαρτυρίας και απεργιών», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ενέκρινε μία τροπολογία που θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία νέων κομμάτων.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Χαμπίμπ Ελ Άντλι μαζί με τέσσερις συνεργάτες του, θα δικαστεί για τον θάνατο διαδηλωτών στην διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό 384 άτομα έχασαν την ζωή τους και περισσότερα από 6.000 τραυματίστηκαν στην διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την «σοκαριστική» αντιμετώπιση των διαδηλωτριών στην Αίγυπτο, ενώ κάλεσε τις αρχές να ερευνήσουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αιγυπτιακός στρατός τις υπέβαλε σε βασανιστήρια και σε «τεστ παρθενίας».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία τα εν λόγω βασανιστήρια έγιναν στις 9 Μαρτίου
όταν οι στρατιωτικοί διέλυσαν με τη βία μία διαδήλωση που πραγματοποιούνταν στην πλατεία Ταχρίρ και συνέλαβαν τουλάχιστον 18 γυναίκες. Η οργάνωση καταγγέλλει ότι οι διαδηλώτριες χτυπήθηκαν, τους έκαναν ηλεκτροσόκ και τις ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους την ώρα που οι στρατιώτες τις τραβούσαν φωτογραφίες, ενώ στη συνέχεια τις ανάγκασαν να υποβληθούν σε «τεστ παρθενίας».

Ads

«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να βάλουν τέλος στη σοκαριστική και ταπεινωτική αντιμετώπιση των διαδηλωτριών», επεσήμανε η οργάνωση. «Όλες οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός πρέπει να λάβουν ξεκάθαρες οδηγίες ότι τα βασανιστήρια και άλλες ανάλογες συμπεριφορές, ανάμεσά τους και τα υποχρεωτικά ‘τεστ παρθενίας’, δεν θα γίνονται πλέον ανεκτά και θα αποτελούν αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Όσοι κριθούν ένοχοι για τέτοιες πράξεις πρέπει να καταδικαστούν και οι γενναίες γυναίκες που κατήγγειλαν αυτές τις βιαιότητες πρέπει να προστατευθούν από τα αντίποινα», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.