Ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου, Σάμεχ Φάχμι και άλλοι έξι πρώην αξιωματούχοι παραπέμπονται σε δίκη για συμφωνία αναφορικά με εξαγωγές φυσικού αερίου στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εισαγγελία της Αιγύπτου. Πρόκειται για μια ενέργεια που εντάσσεται στις προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς που κυριαρχούσε επί των 30 ετών διακυβέρνησης από τον ανατραπέντα πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Ads

Το ανακοινωθέν της εισαγγελίας ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι, των οποίων η σύλληψη διατάχθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πρόκειται να δικαστούν σε κακουργιοδικείο της Αιγύπτου, ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία. Οι κατηγορίες αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι «έβλαψαν τα συμφέροντα της χώρας, προέβησαν στην κατασπατάληση δημόσιας περιουσίας και επέτρεψαν σε άλλους να αποσπάσουν οικονομικά οφέλη πουλώντας κι εξάγοντας αιγυπτιακό αέριο στο κράτος του Ισραήλ σε χαμηλή τιμή, κάτω από τις τιμές της αγοράς διεθνώς την εποχή της σύναψης του συμβολαίου».

Το ανακοινωθέν της εισαγγελίας σημειώνει ότι η συμφωνία για την οποία γίνεται η δίωξη προκάλεσε ζημίες ύψους 714 εκατομμυρίων δολαρίων στο κράτος κι επέτρεψε σε έναν Αιγύπτιο επιχειρηματία, ο οποίος επίσης διώκεται αλλά δεν έχει συλληφθεί, να αποσπάσει μεγάλα κέρδη. Επισημαίνεται ότι ο Ισραήλ αγοράζει το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Αίγυπτο, βάσει μιας ρύθμισης που είχε συμπεριληφθεί στην διμερή ειρηνευτική συμφωνία του 1979.

Παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται επί χρόνια για το ότι το αέριο πωλείται σε προνομιακές τιμές και ότι η εταιρία East Mediterranean Gas (EMG), που το προμηθεύει, παραβιάζει διάφορους κανονισμούς. Στέλεχος της ισραηλινής εταιρίας Merhav, η οποία είναι εταίρος της EMG, διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Ads

Η μεταβατική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να προωθήσει την αναζωογόνηση της οικονομίας η οποία είχε παραλύσει. Έχει ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει τις συμφωνίες εξαγωγής φυσικού αερίου σε άλλη κράτη, περιλαμβανομένων του Ισραήλ και της Ιορδανίας, που εισφέρουν στα κρατικά έσοδα 3-4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο νέος υπουργός πετρελαίου Αμπντάλα Γόραμπ είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι το Κάιρο προσπαθεί να τροποποιήσει τις συμφωνίες με αρκετές χώρες, ειδικά το Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι η αντίθεση του λαού στους όρους εξαγωγής είναι από μόνη της επαρκής λόγος να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις χαρακτήριζαν τις συμφωνίες δίκαιες κι επωφελείς.